Τα πρώτα σημάδια γήρανσης που ίσως δεν γνωρίζατε! Πώς να τα αντιμετωπίσω;

Στη σύγχρονη κοινωνία, η εξωτερική εμφάνιση έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και είναι σύνηθες οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, με νεανικότερη εμφάνιση, να αντιμετωπίζονται διαφορετικά τόσο σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και στους επαγγελματικούς τους στόχους.

Γράφει ο Καθηγητής Δερματολογίας Ανδρέας Κατσάμπας

Εντούτοις η γήρανση έρχεται αμείλικτα. Και η αντιγήρανση που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, αποτελεί πλέον βασικό τμήμα της Δερματολογίας, κυρίως και βεβαίως και της Πλαστικής Χειρουργικής. Από τη δερματολογική σκοπιά , η σύγχρονη αντιμετώπιση της πρόκλησης που λέγεται αντιγήρανση, περιλαμβάνει μια πλειάδα μέσων, αυτά που αποτελούν την αντιγήρανση «χωρίς νυστέρι».

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα/ σημάδια της γήρανσης του δέρματος είναι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (κυρίως η ανάπτυξη κηλίδων πιο σκούρων ή πιο ανοικτών από το δέρμα), η κιτρινωπή χροιά με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας του δέρματος και της ελαστικότητας, η πάχυνση και οι ευρυαγγείες. Σιγά σιγά μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις και τα καρκινώματα του δέρματος.

Κάθε μια από αυτές τις βλάβες μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους, άλλοι εκ των οποίων προορίζονται για συγκεκριμένη βλάβη και άλλοι για αρκετές από αυτές. Τα θεραπευτικά… όπλα λοιπόν, των δερματολόγων είναι τα εξής:

  • Οι κρέμες

Είναι εκείνες που μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα και να αντιμετωπίσουν την όποια ξηρότητα. Έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν τη γήρανση αναστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της όπως τις λεπτές ρυτίδες και τις δυσχρωμικές αλλοιώσεις.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κρέμες που περιέχουν ουσίες όπως τα άλφα-υδροξύ-οξέα, η βιταμίνη C και κυρίως τα ρετινοειδή (είναι παράγωγα της βιταμίνης A). Oι ουσίες αυτές , εφόσον χορηγηθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να βοηθήσουν εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Δεν μπορεί ωστόσο να θεωρηθούν καλλυντικά διότι έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κνησμό, που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή τους με βάση τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες δερματολόγου γιατρού.

  • Η δερμοαπόξεση

Πρόκειται για την αφαίρεση ορισμένων στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου για την άμβλυνση των λεπτών γραμμών και των δυσχρωμικών αλλοιώσεων. Η δερμοαπόξεση μπορεί να γίνει με χημικό η μηχανικό τρόπο, ή και με χρήση laser.

Χημικός τρόπος είναι το χημικό peeling, που μπορεί να γίνει με εφαρμογή ουσιών όπως τα άλφα-υδροξύ-οξέα, το τριχλωρικό οξύ (TCA), η φαινόλη κ.λ.π. Την εφαρμογή πρέπει να κάνουν εξειδικευμένοι γιατροί και όχι μη ειδικοί, όπως αισθητικοί, διότι πραγματικά το χημικό peeling έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

  • Τα εμφυτεύματα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες και μέθοδοι που αμβλύνουν ακόμα και τοις βαθιές ρυτίδες. Διακρίνονται σε μόνιμα, ημιμόνιμα και απορροφήσιμα εμφυτεύματα, κάθε ένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματά του.

Επειδή τα μόνιμα εμφυτεύματα, έχουν το μειονέκτημα ότι αν κάτι δεν πάει καλά ή αν δεν είναι της αρεσκείας του ασθενούς, δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτά, στη θέση τους χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο τα ημιμόνιμα και απορροφήσιμα εμφυτεύματα, κύριοι εκπρόσωποι των οποίων είναι το υαλουρανικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, το ζωικό κολλαγόνο και η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους (ο γιατρός δηλαδή παίρνει λίπος από ένα σημείο του σώματος του ασθενούς για να το μεταμοσχεύσει σε ένα άλλο).

  • Το μπότοξ

Ή αλλιώς, ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης. Πρόκειται για την περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος διόρθωσης των ρυτίδων κίνησης και δημιουργίας χαλάρωσης στο πρόσωπο και τον λαιμό. O μηχανισμός της βοτουλινικής τοξίνης στηρίζεται στην υπολειτουργία των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες, ενισχύοντας τη δράση των «ανταγωνιστικών» μυών, με αποτέλεσμα ένα αρυτίδωτο, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.

Ενώ αρχικά χρησιμοποιείτο για τις ρυτίδες του άνω προσώπου, η δράση του επεκτάθηκε στο μέσο και κάτω πρόσωπο, όπως επίσης και στον λαιμό. Πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα των ενέσεων αυτών κάνουν να εμφανισθούν 5 – 15 μέρες και διαρκούν περίπου 3 – 5 μήνες.

  • Τα λέιζερ

Τα τελευταία χρόνια, στην επαναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος, χρησιμοποιούνται οι διάφοροι τύποι των λέιζερ. Έτσι οι δυσχρωμικές κηλίδες, οι λεπτές ρυτίδες, οι ευρυαγγείες και ο τόνος του δέρματος αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο λέιζερ τα οποία χρησιμοποιούν την αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης και επιτυγχάνουν την αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος με ακριβή και ελεγχόμενο, με ελάχιστη θερμική βλάβη των γύρω ιστών.

Τα επεμβατικά λέιζερ που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι αυτά του διοξειδίου του άνθρακα (για βαθύτερη αναδιαμόρφωση) και της επιφανειακής αναδιαμόρφωσης. Τα μη επεμβατικά είναι ιδανικά για άτομα που δεν θέλουν να έχουν «χρόνο ανάρρωσης» και δεν μπορούν να ανεχθούν απουσία από τις δραστηριότητές τους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πώς θα φτιάξω μάσκα προσώπου στο σπίτι;» Οι DIY… συνταγές! 

Διατροφή… αντιγήρανσης! 9 πρακτικές συμβουλές από μια διατροφολόγο!

Σχετικά άρθρα