Τα προβλήματα στύσης προειδοποιούν για καρδιαγγειακά;

Οι άνδρες με προβλήματα στύσης έχουν ένα επιπλέον λόγο να επισκεφτούν τον ιατρό τους. Μια νέα μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει πως ακόμα και οι πολύ μικρές δυσκολίες στη στυτική λειτουργία, θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ενός σιωπηλού καρδιαγγειακού νοσήματος , καθώς κι ενός αυξημένου κίνδυνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, μια αυστραλιανή μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα με σκοπό την εξέταση της σχέσης ανάμεσα στη στυτική δυσλειτουργία και την καρδιαγγειακή νόσο, βρήκε πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) έχουν αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν σε νοσοκομειακή μονάδα για κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, ακόμα και εάν δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό. Παράλληλα, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ο κίνδυνος μάλιστα τόσο της εισαγωγής στο νοσοκομείο, όσο και του πρόωρου θανάτου αυξανόταν ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ειδικοί εξηγούν πως η στυτική δεισλειτουργία είναι πιο πιθανό να αποτελεί σύμπτωμα, ή ένδειξη μιας υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου, παρά να την προκαλεί.

Επισημαίνουν μάλιστα, πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τους ιατρούς  ως προγνωστικός δείκτης του κινδύνου ενός καρδιαγγειακού νοσήματος. Τονίζουν άλλωστε, πως η στυτική λειτουργία ενός άνδρα συνιστά ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα και για αυτό δε θα έπρεπε κανείς να υποφέρει σιωπηλά, αλλά να αναζητήσει μία από τις πολλές διαθέσιμες κι αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση τόσο της ΣΔ, όσο και της καρδιαγγειακής νόσου.

Πόσο συχνή είναι η στυτική δυσλειτουργία;  

Τα προβλήματα στη στυτική λειτουργία είναι αρκετά συχνά. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 5 άνδρες πάνω από τα 40 αναφέρει μέτρια , ή σοβαρή ΣΔ. Η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη στην οποία συμμετείχαν άνδρες με όλες τις βαθμίδες σοβαρότητας των προβλημάτων στη στυτική  λειτουργία.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημαντικότητα των ευρημάτων , τα οποία μάλιστα καταδεικνύουν το λόγο για τον οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτούν μεγάλες ερευνητικές προσπάθειες σαν και αυτή. Ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε στους 95.000 άνδρες, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής και κατόπιν παρακολουθήθηκαν για 2-3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, καταγράφηκαν 7855 εισαγωγές σε νοσοκομείο για κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και 2304 θάνατοι.

Καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και περιφερειακή αγγειακή νόσος. 

Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να εξετάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τους διαφορετικούς τύπους καρδιαγγειακών νοσημάτων. Βρέθηκε μάλιστα ότι η στυτική δυσλειτουργία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και περιφερειακής αγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές συνοψίζοντας την ουσία των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, τονίζουν ότι κάθε άνδρας που υποφέρει από οποιοδήποτε βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αναζητά ιατρική βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς και να επιμένει για την υποβολή του σε καρδιολογικό έλεγχο.

 

 

Σχετικά άρθρα