Το σεξ καταπολεμά πονοκέφαλο και ημικρανίες!

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών! Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Munster στη Γερμανία βρήκε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ημικρανιών στο 60%των ασθενών  και των αθροιστικών κεφαλαλγιών στο 1/3.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σεξουαλική πράξη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, μπορεί είτε να ανακουφίσει μερικώς τον ασθενή, είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, να σταματήσει εντελώς τη κρίση. Παρατηρήθηκε μάλιστα, ότι η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας κεφαλαλγίας δεν ήταν ασυνήθιστη συμπεριφορά για τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Οι ημικρανίες είναι πολύ σοβαρές κεφαλαλγίες που συχνά προκαλούν ναυτία, έμετο και φωτοευαισθησία. Κάποια άτομα εμφανίζουν προειδοποιητικά συμπτώματα πριν την έναρξη της κρίσης, όπως μια συγκεκριμένη διαταραχή στην όραση που ονομάζονται αύρα. Παράλληλα, εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες κι έχουν οικογενή προδιάθεση. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της κύησης εμφάνιζαν λιγότερο συχνά ημικρανίες.

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες διαφέρουν από τις ημικρανίες.

Χαρακτηρίζονται από χρόνιο, συχνά ανυπόφορο πόνο που εκδηλώνεται πάντα στη μια πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι που βρίσκεται στη πλευρά αυτή,  μια οξεία αίσθηση σταθερού καύσου, καθώς και βούλωμα ή καταρροή από το ρουθούνι της ίδιας πλευράς. Μπορεί να εμφανίζονται συστηματικά κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που κυμαίνεται από μια εβδομάδα μέχρι ένα έτος , ενώ μπορεί να υπάρχουν και κάποιες περίοδοι χωρίς κεφαλαλγίες μέσα στο διάστημα αυτό. Μια αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να ξεκινήσει σαν ένας σοβαρός, έντονος και ξαφνικός πονοκέφαλος που επαναλαμβάνεται συνήθως την ίδια στιγμή της ημέρας. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Είναι το σεξ το καλύτερο παυσίπονο; 

Στη μελέτη συμμετείχαν 800 ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες και 200 ασθενείς που υπέφεραν από αθροιστικές κεφαλαλγίες. Όπως προαναφέρθηκε, το 60% όσων υπέφεραν από ημικρανίες και είχαν σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης ανέφεραν ένα βαθμό ανακούφισης από τον πόνο, με τους περισσότερους να αναφέρουν μια μέτρια, ή πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες μάλιστα, κυρίως άνδρες, ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν συνειδητά το σεξ για την αντιμετώπιση των ημικρανιών. Για το 1/3 όμως των ασθενών που έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας, ο πόνος επιδεινώθηκε.

Το 37% των ασθενών που υπέφεραν από αθροιστικές κεφαλαλγίες ανέφερε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα βοήθησε στην ελάττωση του πόνου. Το 90% μάλιστα των παραπάνω ασθενών, δήλωσαν ότι με τη σεξουαλική πράξη βίωσαν από μέτρια, έως πλήρη ανακούφιση του πονοκεφάλου. Οι μισοί, όμως, από το σύνολο των ασθενών με αθροιστική κεφαλαλγία ανέφεραν ότι το σεξ επιδείνωσε τα συμπτώματα.

Η λειτουργία των ενδορφινών!

 Οι ειδικοί εξηγούν πως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας απελευθερώνονται ενδορφίνες, ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα. Οι ερευνητές μάλιστα ισχυρίζονται πως οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και ο αυνανισμός, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση κάποιων ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η επίτευξη οργασμού με οποιαδήποτε τρόπο μπορεί να βοηθήσει την αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών.

 

 

Σχετικά άρθρα