Τι είναι η ψύχωση και πώς αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά της; thumbnail

Τι είναι η ψύχωση και πώς αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά της;

Η ψύχωση είναι μία σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη παθολογική κατάσταση που αντανακλά μία διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα άτομο με ψύχωση μπορεί να χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα, γεγονός που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο σκέψης του, τις πεποιθήσεις του, τις αντιλήψεις ή/και τη συμπεριφορά του. Για το άτομο που βιώνει την ψύχωση, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ αποπροσανατολιστική και οδυνηρή. Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, η ψύχωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των ατόμων αλλά και των οικογενειών τους.


Από την επιστημονική ομάδα και τους ψυχολόγους της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Κλίμακα.  


Η ψύχωση είναι μία παθολογική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο — Μπορεί να θεραπευτεί.


Ένα άτομο με ψύχωση μπορεί να χαρακτηριστεί από: • Συγκεχυμένες σκέψεις

 • Αίσθημα ότι ο τρόπος σκέψης του επιταχύνεται ή επιβραδύνεται

 • Ενασχόληση με ασυνήθιστες ιδέες

 • Πεποίθηση ότι άλλοι μπορούν να χειριστούν τις σκέψεις του ή ότι αυτός μπορεί να χειριστεί τις σκέψεις των άλλων

 • Ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις που δεν μπορεί να δει κανείς άλλος

 • Αίσθημα «αλλαγής του εαυτού” του, με κάποιο τρόπο

 • Διαφορετικό τρόπο δράσης από το συνηθισμένο


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψύχωση αναδύεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε στα πρώτα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να αγνοηθούν ή και να απορριφθούν. Σε άλλες, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και είναι πολύ προφανή τόσο στο άτομο όσο και στο περιβάλλον του. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να μεταβληθούν με την πάροδο του χρόνου. Η αρχική εμπειρία των ψυχωσικών συμπτωμάτων είναι γνωστή ως «το πρώτο επεισόδιο» της ψύχωσης.


Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή σε πιθανά συμπτώματα και να αναζητηθεί βοήθεια εγκαίρως.


Η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη όταν ξεκινήσει νωρίς. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως από το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης. Για πολλούς, το πρώτο επεισόδιο θα είναι και το τελευταίο.


Πως είναι να πάσχεις από ψύχωση;


«Ήταν σαν να είχα ένα εκατομμύριο σκέψεις όλες ταυτόχρονα και όμως ήμουν τόσο αποδιοργανωμένος, τίποτα δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ένιωθα φοβισμένος και ανήσυχος γιατί διαισθανόμουν ότι κάποιος προσπαθούσε να με βλάψει. Ολοένα και περισσότερο, περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου μόνος στο δωμάτιο μου, μη κάνοντας τίποτα. Δεν ήθελα να με ενοχλήσουν οι φίλοι ή η οικογένεια μου. Η τηλεόραση άρχισε να εκπέμπει ειδικά μηνύματα που προορίζονταν μόνο για εμένα ενώ άρχισα να ακούω φωνές που σχολίαζαν αυτά που έκανα. Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ πράγματα που απλά δεν έχουν νόημα πια. Εκείνη την εποχή όμως, έμοιαζαν όλα φυσιολογικά και δεν ανέφερα τι μου συνέβαινε σε κανέναν. Από τότε που άρχισα τη θεραπεία, κατάλαβα ότι αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα υγείας που ονομάζεται ψύχωση.»


Ποιος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει ψύχωση;


Η ψύχωση μπορεί να συμβεί στον καθένα. Τα συμπτώματα της ψύχωσης συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 16 και 30 ετών και στα δύο φύλα αδιακρίτως. Οι άντρες έχουν την τάση να εμφανίζουν τα συμπτώματα μερικά χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες. Τα άτομα που έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης.


Τι προκαλεί την ψύχωση;


Όταν η ψύχωση εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την αιτία. Η ψύχωση συνδέεται με μία σειρά από παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης, της διπολικής (μανιοκαταθλιπτικής) διαταραχής και της χρήσης ουσιών. Επειδή το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης μπορεί να σηματοδοτήσει αρκετές, διαφορετικές μεταξύ τους, διαταραχές, είναι σημαντικό να αναζητηθεί μία λεπτομερής ιατρική αξιολόγηση.


Πως θεραπεύεται η ψύχωση ;


Βασικό συστατικό της θεραπείας αποτελούν οι χαμηλές δόσεις αντιψυχωσικών σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και τη υποστήριξη του ατόμου και της οικογένειας του. Οι θεραπευτικές στρατηγικές έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να διευκολυνθεί το άτομο να διατηρεί την καθημερινότητα του όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα στη θεραπεία της ψύχωσης, μειώνοντας την ανάγκη για νοσηλεία και προωθώντας την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση.
Τυπικά, η ψύχωση δεν εξαφανίζεται από μόνη της, αντίθετα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να διαταράξει σοβαρά τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους.


Τι οφείλετε να κάνετε;


Εάν εσείς ή κάποιος στο περιβάλλον, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της ψύχωσης:


Μην περιμένετε. Ψάξτε για βοήθεια.
Πολλοί πάσχοντες από ψύχωση αφήνουν πολύ καιρό να περάσει πριν ζητήσουν θεραπεία. Σε αυτή τη περίπτωση η ανάκαμψη είναι δυσκολότερη εάν η αποτελεσματική θεραπεία καθυστερήσει.


Μιλήστε στον οικογενειακό σας ιατρό.
Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για πλήρη αξιολόγηση. Προς το παρόν, η πρώιμη παρέμβαση στην ψύχωση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινότητας της ψυχικής υγείας. Πολλοί γιατροί και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας εκπαιδεύονται οι ίδιοι πάνω στις καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις.


Κάνετε ερωτήσεις
Γίνετε επίμονοι. Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία που είναι εξειδικευμένος με την πρώιμη ψύχωση.


Η ψύχωση… 1. Είναι μία συνηθισμένη παθολογική κατάσταση που επηρεάζει το 3% του πληθυσμού

 2. Προκύπτει από μία διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου

 3. Μπορεί να αλλάξει ριζικά τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά ενός ατόμου

 4. Επηρεάζει εξίσου άντρες και γ υναίκες

 5. Τείνει να προκύπτει κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης

 6. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε οικογένειες με ιστορικό σοβαρών ψυχικών ασθενειών

 7. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά 


Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος από το περιβάλλον σας πάσχει από ψύχωση μην το αγνοείτε.


Η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη εάν ξεκινήσει νωρίς. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης. Για πολλούς το πρώτο επεισόδιο είναι επίσης και το τελευταίο.


Η ψύχωση μπορεί να συμβεί στον καθένα.


Η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν στην πλήρη ανάρρωση.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X