Obad, το χειρότερο Android malware για το 2013 κατά την Kaspersky

Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση της Kaspersky Labs για τη χρονιά που διανύουμε και η οποία σιγά-σιγά πλησιάζει προς το τέλος της, το χειρότερο κακόβουλο λογισμικό για το 2013 ήταν το λεγόμενο Obad.

Το Obad (Backdoor.AndroidOS.Obad) είναι ένα trojan για συσκευές Android το οποίο ανιχνεύθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε.  Αυτό που έκανε ήταν να αποστέλει SMS σε premium αριθμούς (προς οικονομικό όφελος φυσικά των δημιουργών της), να κατεβάζει άλλα κακόβουλα προγράμματα και να τα εγκαθιστά στην προσβελημένη συσκευή αλλά και σε άλλες μέσω Bleutooth. Το χειρότερο όμως από όλα ήταν ότι μπορούσε να ξεγελά τη συσκευή και να αποκτά προνόμια Device Administrator καθιστώντας τον εντοπισμό και τη διαγραφή της σχεδόν αδύνατα.

Μάλιστα, από τη στιγμή που εντοπίστηκε οι δημιουργοί του φρόντισαν να το βελτιώσουν ακόμα περισσότερο, επιτρέποντας του να εξαπλώνεται μέσω mobile botnets, sms ή και ενός fake Google Play Store.

Ευτυχώς, η 4.3 έκδοση του Android (και η 4.4) δείχνει να έχει επιδιορθώσει το κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο malware ενώ οι χρήστες Android που έχουν κάποια παλαιότερη έκδοση μπορούν να δοκιμάσουν το Admin Detector Tool της McAffee (εδώ).

[via]

Σχετικά άρθρα