Ξεσκονίζουν 354 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού!

Σε ενδελεχή έλεγχο θα υποβληθούν 354 φορολογούμενοι οι οποίοι την περίοδο 2009 -2011 μετέφεραν μεγάλου ύψους καταθέσεις στο εξωτερικό. Θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Πρόκειται μόλις για το 0,65% των 54.000 φορολογουμένων που έβγαλαν ποσά εκτός Ελλάδας την επίμαχη περίοδο, ωστόσο διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα ποσά των υποθέσεων αυτών αφορούν στο 10% των χρημάτων που μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε, επίσης, ότι μετά τον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών θα ακολουθήσει και ο έλεγχος των υπολοίπων περιπτώσεων.

Στο μικροσκόπιο όλα τα έξοδα

Οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αναμένεται να εξετάσουν στοιχεία που αφορούν στις δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων, έξοδα διαβίωσης, δαπάνες για ταξίδια, δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων και οχημάτων, δαπάνες για την εξόφληση δόσεων δανείων, έξοδα που πραγματοποιούνται με την καταβολή μετρητών ή μέσω πιστωτικών καρτών αλλά και το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες.

Δηλαδή, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ελεγχθούν με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Ακόμη, η Εφορία θα εξετάσει τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών υποχρεώσεων του ελεγχόμενου, δημιουργώντας ισοζύγιο για τις πηγές και τις αναλώσεις κεφαλαίων.

Η διαφορά που θα προκύψει θα θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται θα υπόκειται σε φορολόγηση.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα