«Έχω δυσκοιλιότητα εδώ και εβδομάδες μα δεν θέλω να πάρω φάρμακα. Τι να κάνω;»

Έχω να πάω στην τουαλέτα εδώ και 21 μέρες, δεν έχω όμως κάποια ενόχληση ή φούσκωμα. Να πάρω κάποιο φάρμακο; Όμως, δεν είμαι υπέρ αυτών… Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο γαστρεντερολόγος Οικονόμου Μιχάλης

Αρχικά να πούμε πως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και είναι σύνηθες να μην υπάρχουν ενοχλήσεις. Οι άμεσες λύσεις είναι, φυσικά διατροφικές. Πρέπει να φάτε σούπες, φιδέ, σούπα κοτόπουλο, να πιείτε πάρα πολλά νερά, και αν δείτε ότι συνεχίζετε να μην πηγαίνετε, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε ένας γιατρό, γαστρεντερολόγο ή παθολόγο.

Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πολλοί. Είναι λειτουργικά και οργανικά σύνδρομα. Λειτουργικά είναι το ευεραίθηστο έντερο.

Τα οργανικά μπορεί να μην έχουν αξιολογηθεί και να είναι κάποιο πρόβλημα δυσκοιλιότητας, όπως επίσης μπορεί να είναι μια φλεγμονή ή κάποια ψευδοαπόφραξη ή ψευδοαποφρακτικό σύνδρομο. Απάντηση, όμως δεν μπορεί να δοθεί εύκολα χωρίς κλινική εικόνα.

Δείτε πρώτα αν λειτουργούν αυτές οι απλές λύσεις και μην καταφύγετε αμέσως σε κάποιο φάρμακο ή υπόθετο.

Μιχάλης Οικονόμου 
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Επεμβατικός Ενδοσκόπος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άφθες στο έντερο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Αιμορραγία στο παχύ έντερο: Τι μπορεί να κρύβει;

Γαστρεντερολογικά προβλήματα: Διατροφικά tips για να τα αντιμετωπίσεις!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X