Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Ροδόχρους ακμή: Πώς αντιμετωπίζουμε τις κοκκινίλες στο πρόσωπο;
Ροδόχρους ακμή: Πώς αντιμετωπίζουμε τις κοκκινίλες στο πρόσωπο; thumbnail

Ροδόχρους ακμή: Πώς αντιμετωπίζουμε τις κοκκινίλες στο πρόσωπο;

Μία τέτοια περίπτωση είναι η ροδόχρους νόσος ή ακμή. Η ροδόχρους νόσος είναι ένα χρόνιο εξάνθημα που εντοπίζεται συνήθως στη μεσότητα του προσώπου (μύτη, παρειές, μέτωπο, περιοφθαλμικά, στο πηγούνι), στην οποία εμφανίζονται βλατίδες και εφελκίδες σε ένα ερυθηματώδες ή ερυθρό υπόβαθρο. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μικρές αγγειακές δυσμορφίες του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν και τελικά οι σμηγματογόνοι αδένες της ρινός μπορεί να διογκωθούν και να οδηγήσουν σε δυσμορφίες (ρινόφυμα). Η κατάσταση είναι συνήθης, ειδικά σε άτομα μέσης ηλικίας, που κατάγονται από τη Νότια Ευρώπη. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τοπική εφαρμογή μετρονιδαζόλης, κλινδαμυκίνης ή ερυθρομυκίνης· τετρακυκλίνες από του στόματος· και ρετινοειδή μπορεί να βοηθήσουν, αλλά η κατάσταση είναι χρόνια. H ασθένεια αντιμετωπίζεται, δεν θεραπεύεται.

ΠΕΡΙΘΑΛΨH ΑΣΘΕΝΟΥΣ: H ροδόχρους ακμή επηρεάζει περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικανών. Σε πολλούς, η κατάσταση είναι αρκετά ήπια· μπορεί να παρερμηνευθεί ως ηλιακό έγκαυμα, ήπια ακμή ή αλλαγές στη χροιά του δέρματος, που σχετίζονται με τη γήρανση. Όταν γίνεται πιο προεξέχουσα, αν δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία με λέιζερ και παλμικό φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση επιπλοκών, όπως είναι οι τηλεαγγειεκτασίες και το ρινόφυμα. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κλίμα, το ψυχολογικό στρες, μερικές τροφές και ροφήματα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Ο θεραπευτής θα πρέπει να παρέχει στον ασθενή ένα κατάλογο με τους συχνότερους επιβαρυντικούς παράγοντες και έντυπο υλικό με συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Οι ασθενείς με ροδόχροη ακμή θα πρέπει να αποφεύγουν ερεθισμούς του δέρματος του προσώπου κατά τη διάρκεια καθαρισμού και να φοράνε γυαλιά ηλίου, τα οποία αναστέλλουν τόσο την υπεριώδη Α, όσο και την υπεριώδη Β ακτινοβολία, με βαθμό προστασίας ή 15 ή μεγαλύτερο σε ετήσια βάση. Οι προστατευτικοί φακοί που περιέχουν οξείδια ψευδαργύρου ή τιτανίου, μεγέθους της τάξης του μm, για την απορρόφηση φωτονίων, μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικοί για το ευαίσθητο δέρμα. Υπαρκτές ή επίφοβες αλλαγές στο πρόσωπο επηρεάζουν την εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του και μπορεί να προκαλέσουν ντροπή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Εμπαθητική υποστήριξη μπορεί να είναι χρήσιμη.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X