Να δώσω στο παιδί μου συμπλήρωμα βιταμινών;

Η κυρία Αστερία Σταματάκη, κλινικός ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γoνεϊκού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, μας μιλά για τη σοβαρότητα του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών, αλλά και για τα συμπληρώματα βιταμινών στα παιδιά.

Πολλοί γονείς ανησυχούν εάν τα παιδιά τους λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται. Οι βιταμίνες, όπως δηλώνει η λατινική λέξη «vita» από την οποία προέρχονται,  είναι συνώνυμες της ζωής και ως ε τούτου απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, πολύ δε περισσότερο του παιδικού οργανισμού.

Πότε ένα παιδί πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων;

Ο οργανισμός ενός παιδιού (όπως και κάθε ανθρώπου ασχέτως ηλικίας)προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και να επιτύχει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και λειτουργία σε καθημερινή βάση έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα παιδί το οποίο ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων δεν χρειάζεται να λάβει κάποιο συμπλήρωμα. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις παιδιών για τις οποίες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες.

Για ποια παιδιά πρόκειται;

Πρόκειται για παιδιά με πολύ επιλεκτική όρεξη ή που υποφέρουν από ανορεξία, παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, χορτοφάγοι έφηβοι, παιδιά φτωχών οικογενειών και κακοποιημένα παιδιά μπορεί μετά από διατροφική αξιολόγηση να χρειαστούν κάποια συμπληρώματα διατροφής.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορούν να εξασφαλίσουν τα συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουντη σωστή διατροφή.

Μπορώ να τα αγοράσω χωρίς συνταγή από το φαρμακείο;

Ναι, αλλά δεν είναι το σωστό. Βασική προϋπόθεση ώστε να λάβει βιταμίνες ένα παιδί είναι να το εξετάσει ο παιδίατρος, ο οποίος θα κρίνει με βάση την κλινικήεικόνα του αλλά και εξετάσεις εάν το παιδί χρειάζεται ενίσχυση αλλά και σε ποια δοσολογία. Επίσης, για τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ.

Γιατί είναι απαραίτητο ένα παιδί να τρέφεται σωστά;

Ένα παιδί είναι επιβεβλημένο να τρώει σωστά καθώς αυτή η περίοδος της ζωής είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την αύξηση του οργανισμού. Τα παιδιά πρέπει να θρέφονται καλά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά(πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία)συστατικά καθώς οι ανάγκες τους στην παιδική ηλικία  είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα