Οι διαιτολόγοι μας απαντούν πώς θα μάθουμε τα παιδιά μας να τρέφονται σωστά

Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά και ειδικά όταν αυτά βρίσκονται ακόμα στην νηπιακή αλλά και παιδική ηλικία ανησυχούν για τις σωστές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά τους. Οι λιποαποθήκες του οργανισμού μας σχηματίζονται στην παιδική ηλικία, οπότε είναι υψίστης σημασίας τα παιδιά μας να τρέφονται σωστά από πολύ νωρίς.

Ειδικά για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία διότι υπάρχει η εύκολη λύση του κυλικείου. Στόχος είναι το παιδί να μάθει να τρέφεται σωστά και να αποκτήσει μία υγιεινή αλλά και ισορροπημένη διατροφή.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-02-25T125204.337-1024x576.jpg

Γράφει η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Κία Καραγιάννη

Η περίοδος αυτή για το παιδί είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί διαμορφώνονται οι διαιτητικές συνήθειες που θα συνεχιστούν στην εφηβική και ενήλικη ζωή του.

Το εβδομαδιαίο μενού των παιδιών σας είναι σημαντικό να βασίζεται στην μεσογειακή – αντιοξειδωτική διατροφή και να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών σας. Μια σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας, της ανάπτυξης και την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) και αρκετό νερό, ενώ στο ημερήσιο διαιτολόγιο των παιδιών πρέπει να υπάρχει ποικιλία και να συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων:

  • 1η ομάδα: Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, ρυζόγαλο, παγωτό) 3 μερίδες την ημέρα.
  • 2η ομάδα: Φρούτα και λαχανικά 5 μερίδες την ημέρα.
  • 3η ομάδα: Ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια , ρύζι 5 – 6 μερίδες την ημέρα.
  • 4η ομάδα: Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, όσπρια.

5 προτάσεις για το ιδανικό, παιδικό πρωινό

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-02-25T124130.334-1024x576.jpg

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα θρεπτικό πρωινό έχουν αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης, περισσότερη ενέργεια, αποδίδουν καλύτερα στις εξετάσεις και έχουν ιδανικό σωματικό βάρος. Μερικά ιδανικά πρωινά είναι:

  • Γάλα και ψωμί με μαρμελάδα ή ψωμί με μέλι και ταχίνι και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό.
  • Τοστ με κασέρι, γαλοπούλα ή ζαμπόν ή Σάντουιτς με φέτα, ντομάτα, ελιές και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμός.
  • Γάλα ή Ξινόγαλο και δημητριακά ολικής αλέσεως και 1 φρούτο ή 1 ένα ποτήρι χυμό.
  • Σπιτικό κέικ ή σπιτική πίτα ή μπάρα δημητριακών και 1 ποτήρι γάλα.
  • Αυγό και τυρί και ψωμί και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό.

Τι να φάει στο σχολείο;

Πάντως, το καλύτερο κολατσιό για το σχολείο είναι αυτό που ετοιμάζεται στο σπίτι! Συζητάμε με τη μαμά και τον μπαμπά τι θέλουμε να φάμε. Βάζουμε τη φαντασία μας, παίζουμε με τα υλικά, τα χρώματα, τα σχήματα και τις γεύσεις και τα κάνουμε πολύ νόστιμα. Μερικές ιδέες για το κολατσιό στο σχολείο είναι:

  • Κουλούρι ή Σταφιδόψωμο ή Μπάρες δημητριακών ή Κράκερς ή Ανάλατοι Ξηροί καρποί.
  • Φρούτα με ευκολία στο καθάρισμα και στη μεταφορά (όπως μπανάνες και μανταρίνια).
  • Σπιτική πίτα ή κέικ ή σπιτική πίτσα ή σάντουιτς με ψωμάκι ή αραβική πίτα και κοτόπουλο.

Πάντα μαζί πρέπει να έχει ένα μπουκάλι νερό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η μερέντα, η σοκολάτα, το παγωτό, οι καραμέλες τα γαριδάκια, τα πατατάκια, η μαγιονέζα και τα αναψυκτικά είναι τρόφιμα που μπορούμε να τα τρώμε μόνο λίγες φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο ασφαλής είναι η κετογονική δίαιτα; Τα υπέρ και τα κατά

Ώρα για δίαιτα; Σού έχουμε 2 λύσεις για να μην πεινάσεις ποτέ!

Σχετικά άρθρα