Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία; Μάθε επιτέλους τη διαφορά τους!

Οι περισσότεροι μπερδεύουν και ταυτίζουν- λανθασμένα- την τροφική δυσανεξία με την τροφική αλλεργία. Το κοινό που έχουν είναι ότι και οι δύο ανήκουν στις τροφικές ευαισθησίες.

Στην εκδήλωση τροφικής αλλεργίας στον οργανισμό,  τον κύριο λόγο έχει το ανοσοποιητικό σύστημα,  το οποίο «επιτίθεται» κατά συγκεκριμένης τροφής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση εμφάνιση συμπτωμάτων όπως φαγούρα, εξάνθημα, ακόμη  και οίδημα.

Η κυρία Αστερία Σταματάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  επιστημονική συνεργάτης της Γαστρεντερολογικής κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αποσαφηνίζει τους δύο όρους και εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζονται και πως αντιμετωπίζονται.

Ποιες τροφές προκαλούν τροφική αλλεργία

Τα πιo κοινά αλλεργιογόνα τροφών είναι οι πρωτεΐνες στο γάλα της αγελάδας, στα αυγά, στα φιστίκια και στους κοινούς ξηρούς καρπούς, το σιτάρι, τη σόγια, το ψάρι, και τα οστρακοειδή.

Αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τροφικά αλλεργιογόνα, όπως χοιρινό κρέας, βότανα, μυρωδικά, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, ακόμη και σε κάποια φρούτα. Μερικά αλλεργιογόνα, συχνότερα τα φρούτα και τα λαχανικά, προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις μόνο εάν τρώγονται πριν μαγειρευτούν.

Ως τροφική δυσανεξία τι ορίζεται;

Η δυσανεξία θα μπορούσε να περιγραφεί ως  μια «ανώμαλη» απάντηση του οργανισμού σε συγκεκριμένες  τροφές ή σε μια πρόσθετη ουσία τροφών που δεν είναι όμως μια αλλεργική αντίδραση. Η βασική διαφορά της από την αλλεργία είναι ότι στην αντίδραση του οργανισμού δεν συμμετέχει  το ανοσοποιητικό σύστημα.

teen girl period

Κάποιες αντιδράσεις προκαλούνται  από ανικανότητα του οργανισμού να χωνέψει συγκεκριμένες τροφές αλλά πολύ συχνά ο μηχανισμός δεν είναι απολύτως κατανοητός.

Ξέρουμε τι προκαλεί τη δυσανεξία;

Οι πιο συχνές δυσανεξίες είναι στο γάλα και τη λακτόζη, στη γλουτένη και στα πρόσθετα των τροφίμων. Μάλιστα, η  δυσανεξία στη λακτόζη κατέχει τα «πρωτεία»: είναι η πιο συχνή τροφική δυσανεξία. Περίπου το  6% του γενικού παιδικού πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ περίπου το 40% των επίμονων κοιλιακών πόνων των παιδιών μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη λακτάσης.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι αλλεργία και όχι δυσανεξία;

Η δυσανεξία συνήθως εμφανίζει πόνο στο στομάχι και στην κοιλιά, μετεωρισμό (φουσκώματα), δυσπεψία, διάρροιες, τάση για έμετο, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, χρόνια κόπωση, διανοητική «θολούρα» και ζάλη. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση των ένοχων τροφών, αλλά μερικές ώρες μετά.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στον οργανισμό;

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να είναι δυσάρεστα και σοβαρά σε κάποιες περιπτώσεις αλλά πάντως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή. Αντίθετα, όμως, η τροφική αλλεργία μπορεί να αποδειχτεί σε κάποιες περιπτώσεις τόσο σοβαρή και να αποτελέσει μεγάλη απειλή για τη ζωή,  συχνά ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση της «ένοχης» τροφής».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Junk food και περιττά κιλά: Γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ;

Hot Yoga: Xάστε εύκολα 4 κιλά τον μήνα!

Σχετικά άρθρα