«Θέλω να δείχνω πιο νέα και υγιής…» Καθημερινά, διατροφικά tips για καλύτερη επιδερμίδα!

Η καλή και ποιοτική διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη εμφάνιση μας. Η ποιότητα και το είδος της τροφής που λαμβάνουμε, τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε μέσα από τη καθημερινή διατροφή μας, το επίπεδο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων είναι παράγοντες που  επηρεάζουν το σώμα μας και  τη λειτουργία του.

Γράφει ο βιολόγος – κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος

Το δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή εξωτερική εμφάνιση και στην αύξηση της καλής μας διάθεσης και της αυτοπεποίθησής μας. Ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, η διατήρηση ενός ωραίου και υγιούς δέρματος (προσώπου και σώματος) χαρίζει ομορφιά και αρμονία.

Για ένα υγιές δέρμα επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε κεκορεσμένα λίπη, την  αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, τον καφές σε μεγάλε ποσότητες (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα ), το κόκκινο κρέας (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα) και το αλκοόλ.

Συμπτώματα όπως το λιπαρό, άτονο και αφυδατωμένο δέρμα, τα θαμπά, κουρασμένα μάτια με μαύρους κύκλους και τα θαμπά μαλλιά, χωρίς ζωντάνια δηλώνουν μια κακή θρέψη. Αντίθετα ένα λαμπερό, καθαρό δέρμα, τα γυαλιστερά και άλυπα μαλλιά, η αντοχή και η κανονική όρεξη δηλώνουν ένα υγιή οργανισμό που λαμβάνει μια καλή διατροφή.

Πώς θα αποκτήσω όμορφη επιδερμίδα;

Η διατροφή που θεωρείται καταλληλότερη για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών πρέπει να είναι:

  • υψηλή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλουν στην άμυνα απέναντι στη γρηγορότερη γήρανση του οργανισμού και τη δράση των ελευθέρων ριζών. Για παράδειγμα, το σελήνιο από τα θαλασσινά, το συκώτι και τα δημητριακά είναι πολύ σημαντικό. Επίσης τα φλαβονοειδή από το τσάι, τις φράουλες, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, τις μπανάνες, τις πατάτες και το κόκκινο κρασί προσφέρουν σημαντική άμυνα,
  • υψηλή σε πρωτεΐνες, ζωικής ή φυτικής προέλευσης, που συμβάλουν στην καλύτερη κατασκευή των δομικών μονάδων (ψάρι, κοτόπουλο, αβγό-κυρίως ασπράδι, όσπρια,
  • πλούσια και κυρίως επαρκής σε βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C, Α και Κ, που έχουν χαρακτηριστική δράση για την καλύτερη δόμηση και προστασία μαλλιών, νυχιών και δέρματος. Η βιταμίνη-C από φρούτα και λαχανικά και η βιταμίνη-Ε από τα φυτικά έλαια, το ελαιόλαδο, τους σπόρους του σιταριού, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά  για το δέρμα.
  • φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και
  • πλούσια σε πολλά υγρά, και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, αφού το διατροφικό όμως στοιχείο που επηρεάζει άμεσα το δέρμα είναι το νερό. Είναι ενδεικτικό πως οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, παρατηρούν μεγάλη διαφορά και βελτίωση όταν αυξήσουν την καθημερινή τους πρόσληψη νερού, πίνοντας τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια νερό καθημερινά.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και έχοντας μέτρια σωματική δραστηριότητα, θα καταφέρουμε πέρα από τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας και την τακτική κινητικότητα του εντέρου, να ενυδατώσουμε ικανοποιητικά και το δέρμα μας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπότοξ, υαλουρονικό οξύ ή χημικό peeling; Ποια είναι η καλύτερη αντιγηραντική θεραπεία;

Τα… SOS για τη σωστή περιποίηση του δέρματος! Πώς θα ανανεωθείτε;

Σχετικά άρθρα