Ποια βιταμίνη να επιλέξω για την πάθησή μου;

Η ανάγκη για βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το στάδιο της ζωής μας. Όταν δεν προσλαμβάνουμε τις βιταμίνες που χρειάζόμαστε, διατρέχουμε τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Πολλές γυναίκες, λοιπόν, γνωρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι ένας καλός τρόπος για να πάρουν τις απαραίτητες βιταμίνες, όμως οι περισσότερες γυναίκες δεν τρώνε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που συνιστώνται. Ως αποτέλεσμα, γυναίκες σε κάθε ηλικιακή ομάδα διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές απαραίτητες βιταμίνες για τις γυναίκες κάθε ηλικίας και ας εξετάσουμε τι κάνει κάθε βιταμίνη για την ενίσχυση της υγείας μας ανάλογα με την πάθησή μας  και τις ξεχωριστές ανάγκες του οργανισμού μας.

Τι είναι οι βιταμινες;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες χημικές ουσίες παίρνουν μέρος σε όλες τις λειτουργίες του σώματός μας , συμμετέχοντας σε αντιδράσεις στο εσωτερικό των κυττάρων. Κάθε βιταμίνη επιτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία στον οργανισμό και κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν περιέχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε. Με εξαίρεση τη βιταμίνη D, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει βιταμίνες. Έτσι, θα πρέπει να τις πάρουμε από τις τροφές που τρώμε ή από συμπληρώματα βιταμινών.

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες:

Οι βιταμίνες που είναι γνωστές ως αντιοξειδωτικές βιταμίνες είναι: η βιταμίνη Α – ρετινόλη και τα καροτενοειδή – βιταμίνη C, και βιταμίνη Ε. Αυτές οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρικό σύστημα προστασίας του σώματος εξουδετερώνοντας πολύ δραστικά και ασταθή μόρια, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και  παράγονται από το σώμα μας.  Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας ασθένειας και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

-Βήτα-καροτίνη.Την βρίσκουμε κυρίως στα βερίκοκα, στο μπρόκολο, στις κόκκινες πιπεριές και  μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α βοηθά στο χτίσιμο και την ενδυνάμωση των οστών, του μαλακού ιστού, του δέρματος και των βλεννογόνων.Και άλλες καροτενοειδεί ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως το άλφα-καροτένιο (στα καρότα, το πεπόνι, κολοκύθα), το γ-καροτένιο (βερίκοκα,ντομάτες)και το λυκοπένιο (ντομάτες, καρπούζι).

Βιταμίνη C. Το ασκορβικό οξύ,βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και παίζει ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη C αυξάνει, επίσης, τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης του εγκεφάλου. Η νοραδρεναλίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που αυξάνει την εγρήγορση και την συγκέντρωση. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν το σώμα είναι κάτω από μεγάλη πίεση ή στη διαδικασίας γήρανσης μειώνονται τα επίπεδα ασκορβικού οξέος και πρέπει να καταναλώνονται οι εξής διατροφικές πηγές της βιταμίνηςC:  μπρόκολο,γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, πορτοκάλια, πιπεριές, πατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Βιταμίνη Ε. Παίζει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος και στην διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών.Μπορεί να επιβραδύνει –Βιταμίνη Ε.Παίζει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος και στην διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών.Μπορεί να επιβραδύνει αλλαγές σχετίζονται με την ηλικία. Τα τρόφιμα στα οποία συναντούμε τη βιταμίνη Ε είναι: η μαργαρίνη, το καλαμποκέλαιο, το μουρουνέλαιο, τα φουντούκια, το φυστικοβούτυρο,το ηλιέλαιο και οι  ηλιόσποροι.

Οι βιταμίνες Β:

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την υγεία μιας γυναίκας, με σημαντικότερες τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ, καθώς είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εγκεφάλου, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη δομή τουDNA. Μάλιστα, οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο εθισμός στο αλκοόλ, το κάπνισμα, και όλα τα από του στόματος αντισυλληπτικά έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα. Εκτός, όμως, από τις περιπτώσεις αλκοολικών ή σοβαρά υποσιτισμένων ανθρώπων, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β είναι σπάνια. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να προκληθεί οξυθυμία, κατάθλιψη, σύγχυση, καθώς επίσης και  φλεγμονές στο στόμα και τη γλώσσα.

Τις βιταμίνες Β τις βρίσκουμε στις εξής διατροφικές πηγές:  μπανάνα,φασόλια, δημητριακά,  κόκκινο κρέας,πλιγούρι βρώμης, πουλερικά, τυρί, αυγά, ψάρι, γάλα, και γιαούρτι και ειδικότερα το φολικό οξύ το βρίσκουμε: σε φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα στα σπαράγγια, στα εσπεριδοειδή, στα πεπόνια, στιςσ φράουλες, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στα όσπρια, στα φασόλια και στο συκώτι.Αν είστε άνω των 50,μπορεί να έχετε δυσκολία στην απορρόφηση βιταμίνης Β12 στη φυσική της μορφή,λόγω αλλαγών στο στομάχι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε τρεις μηνιαίες ενέσεις βιταμίνης Β12.

Βιταμίνη D:

Κατηγοριοποιείται συνήθως ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργεί ως μια ορμόνη στο σώμα. Βοηθά στην ενεργοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς και στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν το σώμα έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, το σώμα σας στρέφεται προς τα οστά για την αναπλήρωση ασβεστίου και του φωσφόρου, πράγμα που μπορεί να αραιώσει τα οστά σας και να συμβάλλει στην οστεοπόρωση. Διατροφική πηγή της βιταμίνης D είναι τα ψάρια, ενώ ο ήλιος  είναι εξαιρετική για την βιταμίνη D.

Βιταμίνη Κ:

Μπορεί να μην θεωρείται βασική βιταμίνη, ωστόσο διαδραματίζει καίριο ρόλο στην δημιουργία γερών οστών και στη διατήρηση της φυσιολογικής πήξης του αίματος στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Κ είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το σογιέλαιο, το μπρόκολο, το τριφύλλι, το μαγειρεμένο σπανάκι και τα ιχθυέλαια.

 

Σχετικά άρθρα