Μάθετε να μαγειρεύετε υγιεινά και διαιτητικά τα κρεατικά σας!

Το να μαγειρεύουμε σωστά το φαγητό μας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη σιλουέτα μας. Μαθαίνοντας ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μαγειρεύουμε καταφέρνουμε  να αποφύγουμε τα περιττά λίπη, αλλά και τις καταστροφικές για την υγεία μας ουσίες, όπως οι τοξίνες.

Γράφει η Σύμβουλος Διατροφής Μελίνα Σελάλμα

1. Μην χρησιμοποιείτε  τα κρεατικά, σε περισσότερα από τρία κύρια γεύματα την εβδομάδα, γιατί ενώ παρέχουν  πολύ  υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες η επεξεργασία του μεταβολισμού τους αποτελεί μια τοξική εργασία στο σώμα.

2.Η σωστή ποσότητα  κρέατος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120 έως 150γρ ψημένη ποσότητα μερίδας για όλες τις ηλικίες.

3. Όλα τα μέρη του κρέατος  παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και είναι η πιο σημαντική πηγή σιδήρου για τον ανθρώπινο οργανισμό.

4.Επειδή περιέχουν πολύ ζωικό λίπος καλό θα ήταν ο τρόπος μαγειρικής να γίνεται με έξυπνο τρόπο, έτσι ώστε να μην χάνονται οι παροχές των θρεπτικών συστατικών τους, αλλά να αποβάλλεται το ζωικό λίπος τους.

5. Μπριζόλες, μπιφτέκια, φιλέτα, παϊδάκια πρέπει να ψήνονται σε σχάρα, αργά σε μέτρια φωτιά, χωρίς να καίγονται και το λίπος να στάζει κατά την διάρκεια του ψησίματος τους.  Μην τα ψήνετε στο αντικολλητικό τηγάνι γιατί ενώ αποβάλλεται το λίπος, το ψήσιμο κατά αυτόν τον τρόπο έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη επαναπορρόφηση του. Έτσι, το κρέας μετατρέπεται σε ένα πολύ βλαβερό για την υγεία  τρόφιμο.

6.Ο κλασσικός τρόπος της συνταγής για κρέας κατσαρόλας  δεν είναι πια τόσο αθώος μια και πολλά δεδομένα της διατροφής των ζώων έχουν διαφοροποιηθεί από τότε που δημιουργήθηκε η συνταγή. Το κρέας ψήνεται μέσα στο λίπος που βρίσκεται «κρυμμένο» στις ίνες του και ό,τι άλλο ψήνεται μαζί του (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδια) απορροφούν το λίπος επίσης.

Γι’ αυτό κάντε την εξής διαδικασία εάν θέλετε να βοηθήσετε για καλύτερη υγεία: Βράστε νερό στην κατσαρόλα, προσθέστε λίγα αρωματικά βότανα και όταν κοχλάζει το νερό, ρίξτε το κρέας μέσα, αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσει.  Αφαιρέστε το κρέας από το ζουμί, τοποθετήστε το ζουμί σε ένα μπολ και αφού κρυώσει βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.Το ζουμί θα μεταμορφωθεί σε ζελέ και ένα στρώμα λίπους πάνω από το ζελέ.  Αφαιρέστε προσεκτικά το λίπος . Βάλτε το βρασμένο κρέας να τσιγαριστεί με λίγο ελαιόλαδο για να πάρει  το καφετί χρώμα του τσιγαρισμένου. Προσθέστε από το  ζελέ του κρέατος όσο  χρειάζεστε για την τελειοποίηση της συνταγής σας. Έτσι, θα έχετε ένα τέλειο ψητό κατσαρόλας με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Όταν κάνετε ψητό στο φούρνο, τοποθετείστε το κομμάτι του κρέατος επάνω σε μια σχάρα για να στάζει το λίπος και ψήστε το για τα πρώτα δέκα λεπτά σε υψηλή φωτιά για να πάρει χρώμα και σε μέτρια μετά. Υπολογίστε ότι για το ψήσιμο των κρεατικών στο φούρνο -πάντα σε προθερμασμένο  φούρνο-  οι αναλογίες ψησίματος σε σχέση με την ώρα είναι οι εξής: για καθε μισό κιλό μοσχάρι, μέτριο= 20 λεπτα, καλοψημένο= 35 λεπτα. αρνάκι-κατσικάκι  =30 λεπτα, χοιρινό= 40 λεπτα. Όσο νόστιμες και αν θα ήταν οι πατατούλες κάτω από την σχάρα, μην τις βάλετε μια και θα ρουφήξουν όλο το ζωικό λίπος του κρέατος.

7. Κάντε τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς για την καλύτερη απορρόφηση
του σιδήρου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ντομάτα, λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ, για τις σάλτσες των κρεατικών σας και γενικά τρόφιμα υψηλά σε βιταμίνη C και αποφύγετε τυχόν συνδυασμούς με τυροκομικά προϊόντα.

8. Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση  κρεατικών με μορφή αλλαντικών, λουκάνικων, burgers γιατί αυτά τα κρεατικά έχουν υποστεί μεγάλες επεξεργασίες χάνοντας τα θρεπτικά συστατικά τους και έχουν αυξημένες ποσότητες συντηρητικών.
9.Παντρέψτε τα κρεατικά με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά μια και αυτά βοηθούν όχι μόνο για την γεύση,  αλλά και για το μεταβολισμό τους και την προστασία του οργανισμού από τις τοξίνες του. Καλό θα ήταν να μαρινάρετε με σκόρδο και κρεμμύδια μια και τα συστατικά των δύο θα βοηθήσουν για λίγο πιο υγιεινή προστασία του οργανισμού. Ταιριάξτε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά γνωρίζοντας ότι:  στο μοσχάρι πάει πολύ το εστραγκόν, ο αστεροειδής γλυκάνισος, το τζίντζερ, ο μαϊντανός , η κανέλα, ο δυόσμος, η ρίγανη, το πιπερι, τα γαρίφαλα και το σκόρδο.

Στο χοιρινό πάει πολύ το  θυμάρι, η ρίγανη, το γαρίφαλο, το πιπερι, το τζιντζερ, το φασκόμηλο και το σκόρδο. Το αρνί πάει με το  δενδρολίβανο, την ρίγανη, το  θυμάρι, τη ματζουράνα, το πιπέρι, τη  θρούμπη, το κάρυ, το σκόρδο και το φασκόμηλο

10. Συνοδεύστε τα κρεατικά σας με ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, κους-κους, αλλά κυρίως με ποικιλόχρωμες φρέσκες σαλάτες , βρασμένα λαχανικά και  κατά προτίμηση πράσινα για την σωστότερη λειτουργία ενός πιο εύκολου μεταβολισμού τους.

Η κατανάλωση της ποσότητας του κρέατος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό κόσμο, τόσο πολύ, με αποτέλεσμα την ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής να έχει οδηγήσει  στην χρησιμοποίηση τροφής όχι τόσο αγνής, αλλά περισσότερο βασισμένης στην γρηγορότερη ανάπτυξη των ζώων για την κάλυψη της ζήτησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θρεπτική ποιότητα να έχει μειωθεί στο όνομα της ποσοτικής ζήτησης και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρώτα με σύνεση και δεύτερο με γνώση.

Σχετικά άρθρα