Οι βιταμίνες Β μπορεί να αποτρέπουν το Αλτσχάιμερ!

Τα συμπληρώματα ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να προστατεύουν τους ηλικιωμένους από το Αλτσχάιμερ, επειδή ελαττώνουν έως 90% την συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι οι βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό (ή φολικό) οξύ μπορεί να μειώσουν δραματικά τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα. Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο σχετίζεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε νοσήματα όπως το Αλτσχάιμερ.

Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή μπορεί να παρουσιάσουν μείωση κατά 50% της συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, παίρνοντας υψηλές δόσεις των συμπληρωμάτων (0,8 mgφυλλικού οξέος, 20 mg βιταμίνης Β6 και 0,5 mg βιταμίνης Β12).

Η ήπια νοητική διαταραχή αποτελεί μία κατάσταση που συχνά αποτελεί πρόδρομο του Αλτσχάιμερ. Στη νέα μελέτη, όμως, η οποία διεξήχθη σε 156 ηλικιωμένους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συρρίκνωση μπορεί να ελαττωθεί έως 90% στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι πιο ευάλωτες στο Αλτσχάιμερ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), τα ευρήματά τους έδειξαν ότι «η αγωγή με βιταμίνες Β ελαττώνει έως και κατά επτά φορές την εγκεφαλική ατροφία σε εκείνες τις περιοχές της φαιάς ουσίας, οι οποίες είναι ευάλωτες στη διεργασία του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του μέσου κροταφικού λοβού».

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης κατά την έναρξη της μελέτης με ταχύτερη ατροφία του εγκεφάλου, την οποία όμως κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν με τα συμπληρώματα.Όπως διευκρινίζουν, το όφελος αφορά όσους έχουν επίπεδα ομοκυστεϊνης πάνω από 11 µmol/L. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις προς το κοινό.

Πηγή: Ta nea online

Σχετικά άρθρα