Σπαράγγια με γαρίδες σε λευκό κρασί, συνταγή με αντιοξειδωτική δράση και λιγότερες από 200 θερμίδες!

Τα σπαράγγια είναι ένα αγαπημένο λαχανικό της άνοιξης και σε όλες και όλους που αγαπάνε την μαγειρική  αρέσει να τα εντάσσουν στο οικογενειακό μενού. Έτσι μπορούν να επιλέξουν νόστιμες και υγιεινές συνταγές, χωρίς τις περιττές θερμίδες που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε!

Γράφει η διατροφολόγος – διαιτολόγος Κία Καραγιάννη

Εκτός από νόστιμα τα σπαράγγια είναι και ιδιαιτέρως θρεπτικά για εμάς, καθώς περιέχουν μια σειρά στοιχείων που ενισχύουν την καλή μας υγεία. Στα λαχανικά που σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης, ανήκουν και τα σπαράγγια που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία και χαμηλά σε θερμίδες (ένα φλιτζάνι σπαράγγια έχει 40 θερμίδες!).

Βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί χάρη σε μία πληθώρα ουσιών. Η γλουταθειόνη που περιέχουν βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων, στον καθαρισμό του ήπατος και στην αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλαπλά τα οφέλη για την υγεία

Το αμινοξύ «ασπαραγίνη» είναι ένα φυσικό διουρητικό και μαζί με το κάλιο που είναι σε αφθονία στα σπαράγγια, αυξάνουν τη διούρηση με αποτέλεσμα να βοηθούν το σώμα να αποβάλλει την περίσσεια υγρών και νατρίου  ανακουφίζοντας έτσι από τυχόν κατακρατήσεις, οιδήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η βιταμίνη Κ που περιέχουν συμβάλλει στη σκελετική υγεία, την αποφυγή καταγμάτων αλλά και την καλύτερη ποιότητα του δέρματος. Επιπλέον, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά που προφυλάσσουν από χρόνιες ασθένειες και βιταμίνες που δυναμώνουν τα μαλλιά και τα κάνουν να μακραίνουν πιο γρήγορα.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε με διάφορους τρόπους: Να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα λαχανικών, στην αγαπημένη σας ομελέτα, σε ένα ριζότο ή ως γαρνιτούρα με κρέας ή ψάρι. Εμείς λοιπόν, έχουμε μια εύκολη και ελαφριά συνταγή με γαρίδες. Απαιτείται ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας, λιγότερο από 30 λεπτά! Ακόμη η συνταγή έχει ελάχιστες θερμίδες, λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα!

Βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να ξεκινήσουμε!

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 2 – 3 φλιτζάνια σπαράγγια σε κομμάτια (περίπου 20 – 30 σπαράγγια)
  • 700 γρ γαρίδες ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 2 – 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος προσθέστε το ελαιόλαδο, τα σπαράγγια και το σκόρδο και λίγο αλάτι και αφήστε για 5 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και περιμένετε μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέστε το κρασί και το χυμό λεμονιού και αφήστε να βράσει. Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέστε πιπέρι και σερβίρετε. Συνοδέψτε με ρύζι ή ψωμί.

Πριν προσθέσετε τα σπαράγγια στο σκεύος, μπορείτε να τα ζεματίσετε σε νερό που βράζει για 1 – 2 λεπτά, να τα σουρώσετε και τα βαφτίσετε σε παγωμένο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο μαλακά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η συνταγή της ημέρας: Η σούπα που θα ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό σου!

Έχεις καλεσμένους; Ιδού μια light συνταγή για κοτόπουλο με κάρυ

Σχετικά άρθρα