Πρέπει να δίνουμε στο παιδί μας συμπληρώματα διατροφής; thumbnail
Τα διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται να τονώσουν τον οργανισμό και να μας χαρίσουν έξτρα απαραίτητα συστατικά έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας χωρίσει το κοινό σε πιστούς φίλους, διστακτικούς καταναλωτές και ορκισμένους εχθρούς. Όταν πρόκειται για τα παιδιά μας όμως, τα δεδομένα αλλάζουν και γινόμαστε ακόμα πιο δύσπιστοι. Τα πιο συνήθη ερωτήματα σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής στην παιδική ηλικία βρίσκουν την απάντησή τους με τη βοήθεια της παιδοδιαιτολόγου Ελένης Κουή:

Πρέπει να δίνουμε στο παιδί μας συμπληρώματα διατροφής;


Τα διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται να τονώσουν τον οργανισμό και να μας χαρίσουν έξτρα απαραίτητα συστατικά έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας χωρίσει το κοινό σε πιστούς φίλους, διστακτικούς καταναλωτές και ορκισμένους εχθρούς. Όταν πρόκειται για τα παιδιά μας όμως, τα δεδομένα αλλάζουν και γινόμαστε ακόμα πιο δύσπιστοι. Τα πιο συνήθη ερωτήματα σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής στην παιδική ηλικία βρίσκουν την απάντησή τους με τη βοήθεια της παιδοδιαιτολόγου Ελένης Κουή:


Ελένη Κουή, Παιδοδιαιτολόγος – Παιδοδιατροφολόγος
Πότε και γιατί συστήνονται τα συμπληρώματα διατροφής για τα παιδιά;


Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Πρέπει να δίνονται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει επαναλαμβανόμενα ανεπαρκής κατανάλωση τροφίμων όπως φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, αν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία αυξημένων αναγκών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή μειωμένης απορρόφησης αυτών.


Υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν δώσει κανείς κάποιο συμπλήρωμα στο παιδί του χωρίς την πρόταση ειδικού;


Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να δίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου. Μέγα-δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών για παράδειγμα (Α,D, K, E) μπορεί να είναι τοξικές για τον οργανισμό όπως επίσης και ιχνοστοιχεία σαν το σίδηρο και ψευδάργυρο.


Μπορεί το συμπλήρωμα διατροφής να αντικαταστήσει επάξια συγκεκριμένες ανάγκες ενός παιδιού; Ένα παιδί με καλή διατροφή θα χρειαστεί ποτέ να πάρει συμπλήρωμα;


Η απάντηση είναι απλή, όχι! Ένα παιδί με ισορροπημένη διατροφή, 3 γεύματα, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και σωστή κατανάλωση κρεατικών, ψαρικών, οσπρίων και λαδερών δεν θα χρειαστεί ποτέ να υπέρ-καλύψει τις ανάγκες του με ένα συμπλήρωμα. Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η διατροφή να είναι τέτοια ώστε να προσφέρει στο παιδί τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του και όχι να τα λαμβάνει μέσω ενός δισκίου! Τέλος, υπάρχουν έρευνες που δηλώνουν ότι ακόμα και παιδιά που έπαιρναν συμπληρώματα εμφάνισαν περίπου τα ίδια επίπεδα σε θρεπτικά συστατικά με παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.


Ποια σημάδια πρέπει να δείξουν σε ένα γονέα ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό για μια τέτοια ειδική συμπληρωματική αγωγή;


Όταν έχουμε ένα παιδί που δυστυχώς είναι «δύσκολο» στο φαγητό του, είτε γιατί έχει αποκλείσει πολλές διατροφικές ομάδες, είτε γιατί τρώει πολύ μικρές ποσότητες. Σε μια τέτοια περίπτωση η ανάπτυξη αυτού του παιδιού (ύψος- βάρος) θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς. Τότε και μετά από συμβουλή παιδιάτρου θα μπορούσε το παιδί να ακολουθήσει μια συμπληρωματική αγωγή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν παρουσιάζει συμπτώματα ατονίας. Σε καμία περίπτωση ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα δεν του «ανοίγει την όρεξη». Έλλειψη σιδήρου είναι πολλές φορές η αιτία για μειωμένο ενδιαφέρον για φαγητό.
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X