Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Μεσογειακή διατροφή. Τα οφέλη της στην υγεία μας!

Η διατροφή κατέχει σημαντική θέση στη πρόληψη νοσημάτων, στη θεραπεία, στον περιορισμό των υποτροπών και στη γενική υγεία του οργανισμού.

Γράφει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Χριστίνα Κωστάρα

Επίσης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αιτιολογία και αντιμετώπιση πολλών σημαντικών αιτιών θανάτου και διαταραχών των συγχρόνων κοινωνιών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αναιμία, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Μελέτες δείχνουν ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, με μηχανισμό άγνωστο ακόμα στους επιστήμονες, μπορεί να τροποποιήσει την εξέλιξη πολλών παθήσεων όπως του καρκίνου σε οποιοδήποτε στάδιο, τροποποιώντας τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη των κυττάρων και την άμυνα του οργανισμού.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς;

Οι διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ιώσεων είναι: η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία), η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τους πιο συνηθισμένους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ηλικία και η κληρονομικότητα, ενώ οι λοιποί ενδιάμεσοι παράγοντες κινδύνου είναι η ύπαρξη κάποιας άλλης πάθησης (πιθανά χρόνια) ή διαταραχής όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Η Μεσογειακή διατροφή ενδείκνυται με την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, με έμφαση στην κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, φρούτων και λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, ενώ υπάρχει περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Οι… κανόνες της Μεσογειακής διατροφής

Έχει διαπιστωθεί από πληθώρα ερευνών, ότι τηρεί αυτές τις προδιαγραφές και θεωρείται το πλέον προτεινόμενο μοντέλο διατροφής μιας τα συστατικά της ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, διεγείρουν τους μηχανισμούς απόδοσης του ήπατος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνετε:

  • λιγότερο ζωικά προϊόντα (ιδιαίτερα κρέας) και περισσότερα ψάρια που είναι πλούσια σε σε ω-3 λιπαρά οξέα,
  • φρέσκα, εποχιακά προϊόντα  τοπικής παραγωγής, ελάχιστα επεξεργασμένα,
  • άφθονες φυτικές τροφές όπως ακατέργαστα δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, όσπρια, πατάτα,  λαχανικά (ιδιαίτερα άγρια χόρτα) φρέσκοι ξηροί καρποί και σπόροι,
  • ελαιόλαδο και ελιές ως  κύρια πηγή λιπαρών,
  • γαλακτοκομικά προϊόντα  καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
  • 0 – 4 αυγά την εβδομάδα και
  • μικρές έως μέτριες ποσότητες κρασιού κυρίως με τα γεύματα.

Πέρα από τα παραπάνω, ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να ασκούμαστε καθημερινά, να διατηρούμε το βάρος και κυρίως, το λίπος μας, σε φυσιολογικά επίπεδα και να καταναλώνουμε με μέτρο, αλκοολούχα ποτά και ροφήματα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυμναστική στο σπίτι; Οι ασκήσεις που κάνει η Βασιλική Μιλλούση και… πιάνουν!

Διατροφή και ισχυρό ανοσοποιητικό. Τι πρέπει να γνωρίζεις!

Ψυχική υγεία! Έχεις σκεφτεί πώς μπορεί εσύ να σαμποτάρεις τον εαυτό σου; Ποιες είναι οι αιτίες;

Σχετικά άρθρα