DNA αλόγου σε γνωστό παριζάκι;

Με αφορμή  την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του προϊόντος «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας» από τον ΕΦΕΤ λόγω ανίχνευσης DNA αλόγου, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο τα προϊόντα αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Πόσο κινδυνεύουν οι Έλληνες καταναλωτές από το κρέας αλόγου; Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε;

Μιλήσαμε με τον Κλινικός Διαιτολόγο- Βιολόγο, κύριο Χάρη Δημοσθενόπουλο*

-Το κρέας αλόγου είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Όχι, αν προέρχεται από κατάλληλες πηγές. Γνωρίζουμε ότι σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι μία ποιότητα κρέατος που καταναλώνεται ευρέως αλλά μόνο όταν είναι γνωστή η προέλευσή του. Και γι’ αυτό το λόγο γίνεται και εκτροφή. Το κρέας του αλόγου μπορεί να είναι αρκετά υγιεινό. Μάλιστα, υπερτερεί και σε πρωτεΐνη και σε διαρθρωτικά στοιχεία σε σχέση με το μοσχαρίσιο, αλλά αρκεί να τηρούνται όλοι εκείνοι οι κανόνες εκτροφής και λήξης του κρέατος ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητά του.

-Και πώς προέκυψε το καινούργιο διατροφικό σκάνδαλο;

Το σκάνδαλο που έχει προκύψει τώρα οφείλεται σε δύο λόγους. Καταρχάς, έγινε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού: βρέθηκε κρέας αλόγου σε σκευάσματα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν αμιγώς μοσχαρίσιο κρέας και χωρίς να αναφέρεται στη συσκευασία η αλλαγή αυτή. Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το ότι πρόκειται για άγνωστης προέλευσης κρέας.

Εμπλέκονται, λοιπόν, όλοι οι μηχανισμοί με τους οποίους γίνεται εισαγωγή προς τη χώρας μας αλλά και προς άλλες χώρες, από την μία χώρα δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπήρχαν κάποτε. Βρέθηκε, μάλιστα, πως υπάρχουν αμφίβολης ποιότητας πηγές αλογίσιου κρέατος: κρέας που προέρχεται είτε από άρρωστα ζώα, είτε από ζώα που συμμετείχαν σε ιπποδρόμους, είτε από ζώα που είχανε δεχτεί κάποιες ουσίες-ίσως απαγορευμένες για τους ανθρώπους- ακριβώς για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση.

-Όσοι το κατανάλωσαν θα έχουν κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους;

Όσο ακόμη δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του και δεν έχουνε δοθεί ακόμα στοιχεία από τον ΕΦΕΤ και από το Υπουργείο Ανάπτυξης που εκτελεί ελέγχους, σίγουρα πρέπει να έχουμε μια αμφιβολία για τα προϊόντα αυτά. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι. Αν γνωρίζαμε την προέλευση και υπήρχε περίπτωση τα προϊόντα αυτά να αναγράφουν την προέλευση του ζώου, πότε έγινε η σφαγή και όλα όσα ζητά η υγειονομική υπηρεσία για να ‘μαστε σίγουροι, τότε δεν θα υπήρχε φόβος. Υπάρχει φόβος, όμως, αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που διακινήθηκαν τέτοια προϊόντα ακριβώς γιατί δεν γνωρίζουμε την αρχική πηγή, την ποιότητα και την ασφάλεια της πρώτης ύλης που ήταν το αλογίσιο κρέας το οποίο απλώς αναμίχθηκε με μοσχαρίσιο, χωρίς αυτό να αναγράφεται στις συσκευασίες.

-Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι καταναλωτές;

Αυτή τη στιγμή ως καταναλωτές, με όλο αυτό που συμβαίνει με τα διατροφικά σκάνδαλα, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις και τα αποτελέσματα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση οποιουδήποτε τυποποιημένου προϊόντος και να καταφύγουμε σε φρέσκες ύλες από κάποιον προμηθευτή που τον εμπιστευόμαστε.

 

Σχετικά άρθρα