Τα καρύδια ρίχνουν την χοληστερίνη;

Τα καρύδια μειώνουν σημαντικά την χοληστερόλη και κάνουν πιο εύκαμπτα τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Μακροπρόθεσμα, η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτιμούν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (PennState).

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία φούχτα καρύδια μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πέννυ Κρις-Ήθερτον, καθηγήτρια Διατροφής στο PennState. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καταναλώνει κάποιος τέσσερις φορές την εβδομάδα».

Όπως γράφουν η δρ Κρις-Ήθερτον και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», επιστράτευσαν 15 εθελοντές με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τους έδωσαν να φάνε δύο φούχτες ολόκληρα καρύδια (85 γραμμάρια),34 γραμμάριακαρύδια δίχως λίπη και 3 κουταλιές της σούπας (51 γραμμάρια) καρυδέλαιο.

Έπειτα από την κατανάλωση κάθε είδους ξεχωριστά τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονταν 30 λεπτά, μία ώρα, δύο ώρες, τέσσερις και έξι ώρες αργότερα.

Έπειτα από τέσσερις ώρες, η κατανάλωση καρυδέλαιου και ολόκληρων καρυδιών είχε βελτιώσει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους και την ροή του αίματος, ενώ είχε ελαττώσει «σημαντικά» και την χοληστερόλη τους – κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε με τα καρύδια δίχως λίπος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα έλαια των καρυδιών μπορεί να ωφελήσουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, και ιδίως των ενδοθηλιακών κυττάρων τους, έπειτα από ένα γεύμα», δήλωσε η δεύτερη ερευνήτρια δρ Κλαιρ Μπέριμαν, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επιστρώνουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων σε όλο το σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευλυγισία τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν τη χοληστερόλη, καθώς και βιταμίνη Ε, η οποία σε συνδυασμό με τα ω-3 πιθανώς ευθύνεται για την ωφέλιμη δράση τους.

Πηγή: Τα νέα.gr

 

Σχετικά άρθρα