Ποιες βιταμίνες μας χαρίζουν νεανικό δέρμα;

Ίσως γνωρίζετε ήδη τον πιο σωστό συνδυασμό για την εξασφάλιση μίας νεανικής επιδερμίδας: προστασία του δέρματος από τον ήλιο, υγιεινή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος. Σε αυτά, προσθέστε και τη μεγάλη ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την υγεία του δέρματός μας.

Βιταμίνη C, Βιταμίνη E και Σελήνιο

Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι οι βιταμίνες C και Ε, καθώς επίσης και το σελήνιο, μπορούν να σας βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και από τον καρκίνο του δέρματος. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντιστρέψουν τον αποχρωματισμό και τις ρυτίδες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ρετινοϊκό οξύ

Το ρετινοϊκό οξύ είναι μία ενεργή μορφή της βιταμίνης Α στο δέρμα και η «χρυσή λύση» στην αντιγηραντική φροντίδας του δέρματος μας. , σύμφωνα με την Burke. Αντιμετωπίζει τις λεπτές ρυτίδες, τις κηλίδες του χρόνου και το τραχύ δέρμα, καταστάσεις οι οποίες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως η θεραπεία με ρετινοϊκό οξύ αποκαθιστά τις ελαστικές ίνες που διατηρούν το δέρμα νεανικό και μειώνουν την εμφάνιση  ρυτίδων.

Το Ρετινοϊκό οξύ μπορείτε να το βρείτε σε μορφή gel και κρέμας τα οποία  χρησιμοποιούνται συνήθως μία φορά την ημέρα. Παρά το γεγονός ότι οι δερματολόγοι πίστευαν παλαιότερα πως το ρετινοϊκό οξύ έκανε το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, τώρα γνωρίζουν ότι προστατεύει πραγματικά το δέρμα μας από περαιτέρω βλάβη λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Τα φλαβονοειδή

Το πράσινο τσάι και η  σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την όψη της επιδερμίδας σας.  Τα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο και τις φλεγμονές. Μελέτη του περιοδικού Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν ζεστό κακάο με υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών για τρεις μήνες είχαν πιο μαλακή και πιο λεία επιδερμίδα από τις γυναίκες που έπιναν ζεστό κακάο με χαμηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών.

Άλλη μελέτη, του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αυτή τη φορά, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που το δέρμα τους υποβάλλεται σε αγωγή με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού προστατεύονταν καλύτερα από τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τα κύτταρα όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του δέρματος. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά γιατί η ανεπάρκεια στη  βιταμίνη Β κάνει το δέρμα μας ξηρό.

Σχετικά άρθρα