Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι χυμοί που μπορείτε να επιλέξετε!

Τι πιο απολαυστικό από ένα ποτήρι δροσερού και γευστικού χυμού; Προσοχή όμως! Δεν είναι όλοι οι χυμοί οι ίδιοι! Σύμφωνα με τους διαιτολόγους,  υπάρχουν χυμοί πλούσιοι σε βιταμίνες, αλλά και χυμοί που μοιάζουν περισσότερο με υγρή καραμέλα.

Πάμε να μάθουμε ποιοι χυμοί αποτελούν πηγή θρεπτικών ουσιών για την υγεία και τη γραμμή μας και ποιοι θα πρέπει καλύτερα να αποφεύγονται!

Χυμοί λαχανικών

Η καλύτερη επιλογή χυμού είναι οι φυσικοί χυμοί λαχανικών. Αποτελούν την πιο πλούσια πηγή ισχυρών φυτικών θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, το λυκοπένιο της ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, ενώ ο χυμός τεύτλων μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ ο χυμός των λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. Επιπλέον, οι χυμοί λαχανικών έχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από ό, τι οι χυμοί φρούτων, όμως είναι πλούσιοι σε νάτριο, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Τα κοκτέιλ χυμών

Οι χυμοί στις ετικέτες των οποίων αναγράφεται «κοκτέιλ χυμών», «ποτό χυμού», «με γεύση χυμού» είναι η χειρότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες του πραγματικού χυμού.Τα κύρια συστατικά τους είναι συνήθως νερό και κάποιο είδος ζάχαρης, φρουκτόζης ή  σιρόπι καλαμποκιού. Τα προϊόντα αυτά μοιάζουν περισσότερο με αναψυκτικά: πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα ποτά αυτά θέτουν τα παιδιά στον κίνδυνο της παχυσαρκίας και στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτή.

Οι 100% χυμοί φρούτων

Τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο με την ένδειξη «100% χυμός φρούτων, χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών» έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Οι χυμοί αυτοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το πρόβλημα είναι ο χυμός μπορεί επίσης να είναι φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.

Χυμοί φρούτων

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων όπως το ρόδι, το σταφύλι και τα βατόμουρα είναι η καλύτερη επιλογή φυσικού χυμού φρούτων. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από τον καρκίνο.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα