3 πεντανόστιμες και υγιεινές μαρινάτες για κάθε κρέας!

Οι μαρινάτες δίνουν μία ξεχωριστή γευστική πινελιά στο κρέας μας και αυτό οι νοικοκυρές το ξέρουν πολύ καλά. Πώς μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε ότι η μαρινάτα που φτιάξαμε είναι η κατάλληλη για το κρέας που επιλέξαμε ή πως είναι σωστά μαγειρεμένη; Η σύμβουλος ισορροπημένης διατροφής Μελίνα Σελάλμα, μας λύνει όλες τις απορίες!

Γράφει η Σύμβουλος Διατροφής Μελίνα Σελάλμα

Ένα κομμάτι κρέατος αρωματίζεται, μαλακώνει και παίρνει μια γευστικότερη δύναμη όταν έχει μαριναριστεί μέσα σε ένα μείγμα υλικών για λίγες ώρες. Το μείγμα αυτό που θα καλύψει για λίγες ώρες το κρέας ονομάζεται μαρινάτα και η λέξη έχει λατινικές ρίζες (marine aqua) εννοώντας όχι μόνον το νερό αλλά γενικά  το υγρό στοιχείο.

Συνήθως, οι σωστές μαρινάτες χωρίζονται σε δύο είδη: τις όξινες, και τις ένζυμες. Και στις δυο περιπτώσεις, ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν το κρέας όχι μόνο να μαλακώσει αλλά και να αρωματιστεί. Οι όξινες πάντα περιλαμβάνουν, χυμό από λεμόνι, ξύδι, κρασί ή λάιμ. Οι ένζυμες περιλαμβάνουν, γιαούρτι, ανανά, παπάγια, φρούτα και κάποια είδη φρέσκων λαχανικών. Και στα δυο είδη μπορούμε να προσθέσουμε λάδι, αρωματικά βότανα ή/ και μπαχαρικά.

Το μείγμα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο γιατί το κρέας, όπως και οι άλλες πρωτεΐνες αναπτύσσει βακτήρια που θα μεταφερθούν στην μαρινάτα αν μείνουν εκτός ψυγείου. Το ιδανικότερο σκεύος για να μαρινάρετε είναι το γυάλινο, όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ασφαλές για τρόφιμα πλαστικό σκεύος ή  και μεταλλικό, ενώ καθόλου ιδανικό δεν είναι το πήλινο.

Ο αυτοσχεδιασμός για την ποικιλία των υλικών ενώ δίνει μια ικανοποίηση δημιουργίας. Το μείγμα σας πρέπει να έχει μια ισορροπία γεύσης και εξαρχής θα πρέπει να έχετε αποφασίσει με ποια από τα δύο είδη θα πάτε…όξινη, ένζυμη η και τα δύο σε ισορροπία;

Ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιείτε το μείγμα για ωμές σάλτσες πάνω από το ψημένο κρέας. Αν πράγματι θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα αυτό, τότε ψήστε το μόνο του σε κατσαρόλα στην φωτιά πολύ καλά ούτως ώστε να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που μεταφέρθηκαν από το κρέας. Ιδανικός χρόνος για μαρινάρισμα είναι 3-4 ώρες, δεν απαιτείται περισσότερος.

Σκόρδο, κρεμμύδι είναι επίσης από τα ευεργετικά τρόφιμα μιας μαρινάτας, ενώ το μαύρο, κόκκινο, πράσινο πιπέρι υπήρξαν συστατικά για αυτές. Το μαρινάρισμα μπορεί να γίνει ακόμα και με την προσθήκη ενός υλικού της αρεσκείας σας, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήθος άλλων. Τελικά, είναι θέμα γούστου. Φτιάξτε όση ποσότητα θα είναι αρκετή για να καλύψει το κρέας σας. Μην τοποθετείτε αλάτι στα υλικά γιατί ο συνδυασμός του με άλλα υλικά μπορεί και να σκληρύνει τις ίνες του κρέατος.

Δείγματα μαρινάδας απλών υλικών:

Κλασική όξινη για κρεατικά σχάρας και κατσαρόλας:
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά μουστάρδας
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
μισό μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά πολύχρωμα πιπέρια σε κόκκους
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Κλασική ένζυμη για κρεατικά σχάρας και κατσαρόλας

4 κουταλιές σούπας γιαούρτι
1 ποτήρι νερό
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο πολτοποιημένη
1/6 ενός φρέσκου ανανά πολτοποιημένου
1/6 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 κουταλιά τριμμένο μαύρο πιπέρι

Όξινη και ένζυμη ισορροπημένη

1/2 ποτήρι χυμό φρέσκο λεμόνι ή λάιμ
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές γιαούρτι
1/2 κουταλιά ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο
σκόρδο 2 σκελίδες ολόκληρες
πιπέρι τριμμένο

 

Αν θέλετε να μάθετε και άλλα μυστικά υγιεινής και έξυπνης μαγειρικής από τη Μελίνα Σελάλμα μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα που παραδίδει. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Σχετικά άρθρα