5 τροφές που δρουν σαν…"παυσίπονα"!

Το να πάρετε ένα χάπι δεν είναι πάντοτε ο μοναδικός τρόπος να ανακουφιστείτε από τον πόνο τον οποίο αισθάνεστε.  Ευτυχώς, υπάρχουν τρόφιμα εφοδιασμένα με αναλγητικές ιδιότητες, χωρίς να έχουν τις δυσάρεστες παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα φάρμακα!

Μερικά από αυτά είναι:

1. Κεράσια

Τα κεράσια είναι το ιδανικό επιδόρπιο καθώς περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά,  γνωστά ως ανθοκυανίνες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά μειώνουν τη φλεγμονή και αναστέλλουν τα ένζυμα που προκαλούν πόνο ακριβώς όπως και μερικά παυσίπονα όπως η ασπιρίνη. Μελέτες δείχνουν ότι οι αθλητές που καταναλώνουν τακτικά χυμό κερασιού στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, νιώθουν μικρότερο μυϊκό πόνο

 2. Τζίντζερ

Μπορεί να έχει αποκτήσει φήμη ως φυσικό ενισχυτικό του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, όμως έρευνα δείχνει επίσης να δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση από τον πόνο. Μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι ενέσεις με εκχύλισμα τζίνζερ, συμβάλλουν στη μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας. Οι παυσίπονες ιδιότητές του φαίνεται πως οφείλονται σε ουσίες όπως τα gingerols, τα paradols και τα shogaols. Οι ουσίες αυτές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες της ασπιρίνης και της ιβουπροφαίνης. Το τζίνζερ μειώνει τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή καθώς και αναστέλλοντας το βασικό ένζυμο που προκαλεί φλεγμονή.

3. Κουρκουμάς


Η κουρκουμίνη την οποία βρίσκουμε στον κουρκομά είναι το θεραπευτικό συστατικό στην μπαχαρικών. Είναι αποτελεσματική για τους πόνους των αρθρώσεων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση επώδυνων πρηξιμάτων.  Μειώνει σημαντικά τον πόνο που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ιβουπροφαίνη.

4. Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν περιέχει ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες, τη λεγόμενη καψαϊκίνη. Μελέτες αναφέρουν ότι η καψαϊκίνη μειώνει το βασικό χημικό προϊόν που στέλνει σήματα πόνου στον εγκέφαλο από το τοπικό νευρικό σύστημα.

5. Ψάρι

Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες) είναι η καλύτερη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές  και απενεργοποιούν τα ένζυμα που διασπούν τον αρθρικό χόνδρο. Τα λιπαρά ψάρια είναι, επίσης, μια καλή πηγή της βιταμίνης D και σύμφωνα με διάφορες μελέτες υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης αυτής και του χρόνιου πόνου.

 

Σχετικά άρθρα