Ξέρεις να ξεχωρίζεις τα καλά από τα κακά λίπη;

Τα λίπη παρέχουν μια πηγή συμπυκωμένης ενέργειας καθώς και τις  λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.  Το λίπος μεταφέρει αυτές τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες  σε όλο το σώμα. Το λίπος είναι, επίσης, σημαντικό για το μεταβολισμό των ορμονών, για υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά, για την ενίσχυση των ιστών, για την προστασία των εσωτερικών οργάνων και την αποφυγή της υπερβολικής απώλειας θερμότητας από το σώμα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λίπη κατάλληλα για κατανάλωση. Καταρχάς, διακρίνονται δύο τύποι λιπών, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα . Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του λίπους: τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά. Τα ακόρεστα λίπη είναι αυτά που μας ωφελεί να καταναλώνουμε, ενώ τα κορεσμένα είναι αυτά που πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφεύγουμε.

Κορεσμένα λίπη

Πρόκειται για τις υπερβολικές ποσότητες λίπους που βρίσκονται σε κορεσμένα ζωικά λίπη και για τα trans-λιπαρά οξέα. Αυτοί οι τύποι λίπους αυξάνουν τα επίπεδα  χοληστερόλης, καθώς επίσης και τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα κορεσμένα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και βρίσκονται κυρίως στα ακόλουθα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα: στο κρέας, στο βούτυρο, στην κρέμα, στο τυρί, στα αυγά, στο λαρδί, στο πλήρες γάλα και στα πλήρη λιπαρά γιαούρτια. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται, επίσης, στις μαργαρίνες που σχηματίζονται από την «υδρογόνωση» των φυτικών ελαίων. Η υδρογόνωση αυξάνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αλλά δημιουργεί και τρανς λιπαρά που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Ακόρεστα λιπαρά

Τα ακόρεστα λίπη είναι γενικώς υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Προέρχονται από φυτικές πηγές και βρίσκονται επίσης στα λιπαρά ψάρια και στις μαλακές μαργαρίνες οι οποίες φέρουν την ένδειξη «υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα».

Τα ακόρεστα λίπη περιέχουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα, τα δεν μπορεί να κατασκευάσει από μόνο του το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα πάρουμε από την τροφή. Οι καλές πηγές ακόρεστων λιπών περιλαμβάνουν: το αβοκάντο, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους (κολοκύθας, ηλίανθου, σουσαμιού). Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματος, προάγοντας την υγεία και την ευεξία.

Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από καρδιακή νόσο. Στα λιπαρά ψάρια τα οποία είναι οι  καλύτερες πηγές των ωμέγα-3 είναι: ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η ρέγγα.

Σχετικά άρθρα