Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τα λεγόμενα λευκά φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μπορούν να επωφεληθούν έχοντας μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας μελέτησαν στοιχεία για 20.069 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν για να δουν αν θα παρουσίαζαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών.

Υπήρχαν 233 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινων, πορτοκαλί, κίτρινων, κόκκινων ή μοβ φρούτων ή τα λαχανικών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη των λευκών φρούτων και λαχανικών – ειδικότερα μήλων και αχλαδιών – συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε 25g αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λευκών φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε κατά 9%.

Σύμφωνα με την dr. Sharlin Ahmed: «Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από τα άλλα φρούτα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει τους ανθρώπους από την κατανάλωση άλλων χρωμάτων φρούτων και των λαχανικών, καθώς έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία και παραμένουν ένα σημαντικό μέρος της βασικής διατροφής.

Σχετικά άρθρα