Ασπίδα κατά του καρκίνου το πράσινο τσάι!

Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων του αίματος, αλλά πρέπει κανείς να πίνει αρκετά μεγάλες ποσότητες (περίπου 5 φλιτζάνια την ημέρα) για να αποκομίσει το όφελος, αναφέρει η Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Επιστήμονες από την Ιαπωνία κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό παρακολουθώντας επί σχεδόν μία δεκαετία χιλιάδες άνδρες και γυναίκες.

Όπως γράφουν ο δρ Τόρου Ναγκανούμα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τοχόκου, και οι συνεργάτες του, παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει το πράσινο τσάι με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και θανάτου από αυτήν, αλλά τα στοιχεία για το αν προστατεύει και από τον καρκίνο δεν ήταν πολλά.

Για να διερευνήσουν το θέμα, συνέλεξαν στοιχεία για την κατανάλωση τσαγιού από περισσότερους από 41.000 εθελοντές, ηλικίας 40 έως 79 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί εννέα χρόνια, καταγράφοντας τα κρούσματα καρκίνων του αίματος, του μυελού των οστών και του λεμφικού συστήματος (όπως το μυέλωμα και το λέμφωμα).

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, ο κίνδυνος ανάπτυξης αιματολογικών καρκίνων ήταν κατά 42% χαμηλότερος στους εθελοντές που έπιναν 5 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έπιναν ένα φλιτζάνι ημερησίως ή λιγότερο. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνων του λεμφικού συστήματος ήταν μειωμένος κατά 48%.

Η προστατευτική δράση του πράσινου τσαγιού παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους διάφορους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη τέτοιων καρκίνων, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι φάνηκε να ασκεί προστατευτική δράση ακόμα και στους παχύσαρκους εθελοντές (η παχυσαρκία αποτελεί στην πραγματικότητα παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων καρκίνων»).

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα