Υπερβολικό αλάτι στα τυριά των σούπερ μάρκετ!

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι έχουν πολλά από τα τυροκομικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία έφερε στο φως πρόσφατη έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός Consensus Action on Salt and Health (Cash) ανέλυσε 772 τυριά και διαπίστωσε ότι το τσένταρ συνήθως περιέχει περισσότερο αλάτι από ό, τι ένα πακέτο πατατάκια, τα οποία παρέχουν περίπου 0,52 g αλατιού ανά μερίδα 30g.

Το ροκφόρ, το χαλούμι και τα κίτρινα τυριά αποτελούν τους  «χειρότερους παραβάτες», ενώ το μασκαρπόνε, το cottage και το τυρί σε κρέμα είναι αυτά που περιέχουν το λιγότερο αλάτι. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η υψηλή κατανάλωση τυριού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γνωρίζαμε ήδη ότι τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε λίπος. Ωστόσο, τα προσθέτουμε συχνά στα γεύματά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε πόσο αλάτι περιέχουν.

Αυτή η έρευνα, λοιπόν,  δείχνει ότι μόνο ένα κομμάτι τυριού μπορεί να περιέχει περισσότερο αλάτι από ό, τι ένα πακέτο πατατάκια, οπότε αξίζει να προσέχετε την ετικέτα και να επιλέγετε όσα αγαπημένα σας τυριά περιέχουν λιγότερο αλάτι.

Σχετικά άρθρα