«Ασπίδα» τα σταφύλια για το δέρμα!

Αν θέλετε να έχετε λαμπερό δέρμα, φροντίστε να βάλετε τα σταφύλια στη διατροφή σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ μπορεί να προστατεύουν και από τον καρκίνο του δέρματος.

Τα οφέλη αυτά προέρχονται από ορισμένες ουσίες των σταφυλιών, οι οποίες φαίνεται πως προστατεύουν τα δερματικά κύτταρα από τις βλάβες που τους προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου – η κύρια, περιβαλλοντική αιτία καρκίνου του δέρματος.

Η UV αυξάνει τα επίπεδα των μορίων του αντιδρώντος οξυγόνου στο δέρμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο διαπίστωσαν πως τα φλαβονοειδή των σταφυλιών μπορεί να αποτρέψουν την δημιουργία αυτών των μορίων στα δερματικά κύτταρα που εκτίθενται στην UV.

«Τα ενθαρρυντικά αυτά ευρήματα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για την επινόηση νέων, φωτοπροστατευτικών προϊόντων για το δέρμα», δήλωσε η βιοχημικός Μάρτα Κασκάντε, από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Συστατικά των σταφυλιών χρησιμοποιούνται ήδη για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων, αλλά έως τώρα παρέμενε ασαφές πως ακριβώς ωφελούν το δέρμα.

Όπως γράφουν η δρ Κασκάντε και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση Γεωργικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), η νέα μελέτη υποστηρίζει την άποψη ότι αυτού του είδους τα συστατικά προστατεύουν τα δερματικά κύτταρα από τις βλάβες που του προκαλεί ο ήλιος.

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα