Ώρα για αποτοξίνωση! 5 χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε «restart» στον οργανισμό σας.

Η ικανότητα του οργανισμού να αποτοξινώνεται είναι καθοριστικός παράγοντας για καλή υγεία, καθώς η έκθεσή του σε τοξικούς παράγοντες όπως συντηρητικά τροφίμων, διαλύτες, εντομοκτόνα, και άλλα τοξικά χημικά μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων και παθολογικών συμπτωμάτων.

Γράφει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Χριστίνα Κωστάρα

To συκώτι είναι το όργανο που παίζει καταλυτικό ρόλο στις περισσότερες μεταβολικές διεργασίες και ιδιαίτερα στην αποτοξίνωση του οργανισμού, η οποία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει δύο φάσεις που διαρκούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

Η α’ φάση της αποτοξίνωσης

Τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την πρώτη φάση της αποτοξίνωσης έχουν ως εξής:

  • Μαγνήσιο: Η πρόσληψή του είναι απαραίτητη καθώς η έλλειψή του αυξάνει σημαντικά την τοξικότητα πολλών φαρμάκων.Το βρίσκουμε στο κακάο, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα λαχανικά, στα  όσπρια, στο  γάλα, και στο ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Ψευδάργυρος: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, στρείδια και επιλεγμένα θαλασσινά, εμπλουτισμένα δημητριακά, φασόλια, καρποί με κέλυφος (ξηροί καρποί), φύτρο σιταριού
  • Βιταμίνη C: Βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα, τους  χυμούς φρούτων και τα λαχανικά και ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή, στο ροδάκινο, στο ακτινίδιο , στις φράουλες, στα μούρα, στα  εξωτικά φρούτα, στο μπρόκολο, στις ντομάτες, στις πιπεριές, στην πατάτα, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στο λάχανο και στο κουνουπίδι.

Η β’ φάση της αποτοξίνωσης

Οι ενεργοποιητές ενζύμων της δεύτερης φάσης αποτοξίνωσης είναι:

  • τα κραμβοειδή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών), τρόφιμα που περιέχουν λεμονίνη (φλοιός  εσπεριδοειδών),
  • τα λιποτροπικά θρεπτικά συστατικά (χολίνη, μεθειονίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12) και
  • η κυστεϊνη, η μεθειονίνη και η ταυρίνη.

Για να βοηθήσετε την αποτοξίνωση του οργανισμού σας,

  • Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι φυσικό χυμό εσπεριδοειδών και καταναλώστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
  • Καταναλώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε σε μεγάλη συχνότητα (σαν σαλάτα, σούπα ή σαν λαδερό) λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινα λαχανικά και ιδιαιτέρως σπανάκι που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο όσο και σε φυλλικό, καθώς και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C).
  • Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2.
  • Να τρώτε πολύ συχνά τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρι, θαλασσινά, συκώτι, χοιρινό. Η έλλειψη σεληνίου αναστέλλει την διαδικασία αποτοξίνωσης.
  • Καταναλώνετε καθημερινά 30γρ. ξηρών καρπών, καθώς η μέτρια κατανάλωσή τους συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτή είναι η ιδανική σαλάτα για detox, υγιές δέρμα και… δυνατό μυαλό!

Detox μετά τις γιορτές: 8 tips που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει!

Σχετικά άρθρα