Junk food και περιττά κιλά: Γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ;

Προσπαθώ να κάνω δίαιτα και θέλω να χάσω κάποια περιττά κιλά που πήρα. Δεν τρώω μεγάλες ποσότητες αλλά παρασύρομαι πολύ εύκολα από το junk food.

Είναι και η αιτία που πήρα και φέτος τα παραπανίσια κιλά. Λατρεύω τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα χάμπουργκερ. Και ξέρω πόσο κακό μου κάνουν. Έχω ακούσει ότι αυτά τα τρόφιμα είναι εθιστικά. Είναι αλήθεια ή μύθος; Γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ;

Στο ερώτημα απαντά η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστίνα Κωστάρα

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες τροφές κινητοποιούν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου. Μηχανισμούς που σχετίζονται με τη συναισθηματική μας κατάσταση περισσότερο από κάποιες άλλες.

Όταν ο εγκέφαλός μας αντιληφθεί ότι η τροφή που τρώμε έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ. συνδυασμό γεύσεων), ενεργοποιεί τους μηχανισμούς που θα απελευθερώσουν μια τέτοια ουσία, έναν νευροδιαβιβαστή, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να συνοδεύεται από ανάλογα συναισθήματα, όπως είναι αυτό της ικανοποίησης ή της ψυχικής ευφορίας.

Ο ρόλος της ντοπαμίνης

Οι βιομηχανίες τροφίμων έψαξαν τρόπους να κάνουν τα τρόφιμά τους πιο λαχταριστά, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωσή τους, αλλά και ταυτόχρονα να είναι πιο οικονομικά στην παραγωγή τους. Ένας τέτοιος νευροδιαβιβαστής είναι η ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση και  προκαλεί τις εξαρτήσεις.

patatakia3

Εξαιτίας της ο εγκέφαλός μας κρατά στη μνήμη μια ευχαρίστηση που νιώσαμε την απόλαυση από ένα τσιγάρο παραδείγματος χάρη και την αναζητά διαρκώς. Το junk food συντελεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης. Έχουν όπως συνηθίζουν να λένε οι επιστήμονες μεγάλη ενισχυτική αξία περιέχουν συστατικά όπως σάκχαρα, πολλά λιπαρά και αλάτι που είναι εξαιρετικά εθιστικά.

Το παράδειγμα με τα πατατάκια

Θυμάστε τη διαφήμιση που προωθούσε τα πατατάκια με το σλόγκαν «κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα»; Η διαφήμιση προφανώς έλεγε την αλήθεια, γιατί:

  • Τα πατατάκια αποτελούνται από υδατάνθρακες και συγκεκριμένα από την αγαπημένη μας αμυλώδη πατάτα. Οι λεπτές φέτες πατάτας τηγανίζονται, άρα εμπλουτίζονται με πολύ λίπος που απορροφούν στο τηγάνισμά τους. Στη συνέχεια αλατίζονται πολύ. Ενδέχεται μάλιστα να προστίθενται και άλλα ενισχυτικά της γεύσης, όπως τεχνητά ή μη αρώματα.
  • Τα βρίσκουμε πολύ εύκολα, σε περίπτερα, σε κυλικεία, σε σουπερμάρκετ. Συνδυάζονται εύκολα με πολλές δραστηριότητες, πχ. με το ποτό, με μια ταινία που θα δούμε παρέα με φίλους. Η ευκολία πρόσβασης σε μια τροφή και ο συνδυασμός της με καθημερινές μας δραστηριότητες, χωρίς να το καταλαβαίνουμε κάνουν τον εγκέφαλο μας να τη συνηθίσει. Αυτό δεν ισχύει βέβαια, μονάχα με τα πατατάκια αλλά και με τα περισσότερα junk food.
  • Είναι κομμένα σε μπουκίτσες. Όταν το τρόφιμο είναι μοιρασμένο σε μικρότερα κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς και ευκολομάσητο γίνεται πιο εύκολο στην κατανάλωσή του. Η ευκολία στην κατανάλωση είναι μια βασική αρχή στη βιομηχανία τυποποιημένων προϊόντων!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εθισμός στο fast food: Γιατί δεν χορταίνουμε το πρόχειρο φαγητό;

Τι να κάνεις για να μην τρώει το παιδί σου fast food

Σχετικά άρθρα