Μήπως έχεις κάνει το σώμα σου «γιο – γιο»; Το φαινόμενο που βασανίζει δεκάδες γυναίκες

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που έχουν κάνει το σώμα τους «γιο – γιο»; Αν έχετε βαρεθεί να κάνετε δίαιτες και μετά να καταλήγετε να ξαναπαίρνετε πίσω το βάρος που χάσατε, ίσως ήρθε η ώρα να μάθετε πώς μπορείτε να αποφύγετε από τη λεγόμενη «ανακύκλωση βάρους».

Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος Χριστίνα Κωστάρα

Τι είναι η «ανακύκλωση βάρους»;

Η «ανακύκλωση του βάρους» είναι η επαναλαμβανόμενη απώλεια και ανάκτηση του σωματικού βάρους. Συμβαίνει συνήθως σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες αδυνατίσματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που χάνουν βάρος, ανεξάρτητα από την μορφή δίαιτας που ακολούθησαν, επανακτούν το απολεσθέν βάρος στα επόμενα 1 – 3 χρόνια.

Ο οργανισμός έχει πολλούς αντισταθμιστικούς μηχανισμούς, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο σύνθετους, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή όταν ξεκινά η απώλεια βάρους, προκειμένου να την αποτρέψουν. Επιπρόσθετα, έπειτα από την απώλεια του βάρους, οι ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου μειώνονται.

Επαναλαμβανόμενοι τέτοιοι «κύκλοι» που χαρακτηρίζονται από απώλεια και ανάκτηση του σωματικού βάρους, έχει παρατηρηθεί ότι τελικά οδηγούν σε αύξηση βάρους και προδιαθέτουν για παχυσαρκία. Επίσης, το να βρίσκεται κάποιος σε κατάσταση «χρόνιας δίαιτας», μπορεί να αποβεί επιβλαβές για το μόνιμο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε;

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της «ανακύκλωσης» του βάρους και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Συσχέτιση βρέθηκε και με την «ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση τροφής» (binge eating) και το αίσθημα κατάθλιψης σε άτομα που δεν κατορθώνουν να διατηρήσουν το βάρος που είχαν χάσει.

Παρόλα αυτά, η «ανακύκλωση του βάρους» δε θα πρέπει να είναι λόγος για να αισθάνεται κάποιος «αποτυχημένος». Πάντα μπορούμε να αλλάξουμε μια τέτοια κατάσταση. Η απόφαση, τα κίνητρα για αλλαγή, η δύναμη της θέλησης αποτελούν κινητήρια δύναμη!

Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι η απαρχή της λύσης του προβλήματος είναι να μάθουμε γιατί πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, να καθορίζουμε τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, προκειμένου να ακολουθήσουμε τη σωστή διαδικασία για να χάσουμε και να διατηρήσουμε το βάρος μας για πάντα.

Τι να ΜΗΝ κάνουμε αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο σημαντική είναι η απώλεια βάρους, εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση του, μακροπρόθεσμα. Ένα πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε  είναι ότι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητας στο κατάλληλο γενετικό περιβάλλον ευθύνονται για την επίπτωση της παχυσαρκίας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τύποι δίαιτας που προτείνονται  με στόχο την απώλεια περιττών κιλών, ενώ έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη πολυδάπανη «βιομηχανία» ελέγχου του σωματικού βάρους:

  • Ινστιτούτα αδυνατίσματος εξοπλισμένα με «υπερσύγχρονα» μηχανήματα, υπόσχονται να μεταμορφώσουν το σώμα μας εύκολα γρήγορα, χωρίς κόπο και κυρίως για πάντα.
  • Σκευάσματα αδυνατίσματος και τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής και
  • «Μαγικές» δίαιτες (οι λεγόμενες ανορθόδοξες δίαιτες τύπου: η δίαιτα βάση την ομάδα αίματος, οι δίαιτες  Αtkins, Ornish, Zone κ.ο) για θεαματικά αποτελέσματα.

Πάντως, να θυμάστε πως οι… ανορθόδοξες δίαιτες βασίζονται σε δύο αρχές: Πρώτον, την «ανισορροπία» σε μακροθρεπτικά συστατικά και δεύτερον, την κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο. Στα διαιτολόγια αυτά δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, ενώ  το μόνο εντυπωσιακό είναι τα ονόματα τους ή οι παράδοξοι συνδυασμοί που προτείνουν.

adunatisma

Χριστίνα Κωστάρα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Med.Sci

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μήπως να το σκεφτείς; Τα 5 οφέλη του αβοκάντο για την υγεία μας

Ώρα για δίαιτα; Σού έχουμε 2 λύσεις για να μην πεινάσεις ποτέ!

Τι να πιω όταν είμαι έξω από το σπίτι και κάνω δίαιτα;

Έχω δοκιμάσει κάθε δίαιτα και δεν τρώω πολύ αλλά δεν αδυνατίζω: Γιατί;

Σχετικά άρθρα