Όλη η αλήθεια για τα light προϊόντα!

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα light προϊόντα. Αν, όμως,  ο στόχος σας είναι να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης, τα light και χωρίς λιπαρά προϊόντα δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκουν να λύσουν.

Οι ετικέτες:

Κυκλοφορούν προϊόντα με  την ένδειξη «χωρίς λιπαρά», «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», «lighte» ή «μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά». Τι σημαίνουν, όμως, αυτές οι ετικέτες;

-Χωρίς λιπαρά: τα  τρόφιμα αυτά πρέπει να έχουν λιγότερο από 0,5γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: τα τρόφιμα πρέπει να έχουν 3γραμμάρια λίπους ή και λιγότερο ανά μερίδα.
-Μειωμένα λιπαρά: τρόφιμα αυτά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 25% λιγότερα λιπαρά από τα αντίστοιχα ίδια.
Light: τρόφιμα πρέπει να έχουν είτε 1/3 λιγότερες θερμίδες ή 50% λιγότερο λίπος.

Το πρόβλημα με τα «χωρίς λιπαρά» τρόφιμα:

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές τα προϊόντα χωρίς λιπαρά στερούνται γεύσης. Προκειμένου, λοιπόν, να ενισχυθεί η γεύση τους και να αντισταθμιστεί αυτή η έλλειψη, οι εταιρείες προσθέτουν συστατικά – και κυρίως ζάχαρη, αλεύρι, πυκνωτικά και αλάτι – στα προϊόντα αυτά, πράγμα που ενισχύει το θερμιδικό τους περιεχόμενο.  Ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε, είναι πως επειδή τα τρόφιμα δεν είναι και τόσο ελκυστικά, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση της τροφής ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη ικανοποίησης.

Προτιμήστε τα καλά λιπαρά και όχι τα «χωρίς λιπαρά»

Το είδος του λίπους που τρώτε έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Έρευνες αποδεικνύουν πως γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών και εκείνων που δεν ακολουθούσαν, είχαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και άλλων μορφών καρδιαγγειακών νόσων με εκείνες που δεν ακολουθούσαν τέτοιου είδους διατροφή. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτας και άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της αύξησης του σωματικού βάρους.

Στα «καλά» λίπη συγκαταλέγονται τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Τα μονοακόρεστα τα συναντούμε σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και μειώνουν  την «κακή χοληστερόλη», βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη. Τα πολυακόρεστα  βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (τόνος ,σολομός) και βοηθά επίσης στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Τα «κακά» λίπη περιλαμβάνουν τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα (μοσχάρι, χοιρινό, βούτυρο, και άλλα τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα). Ακόμα χειρότερα είναι τα λεγόμενα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται σε εμπορικά προϊόντα αρτοποιίας, fast food και  επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στα λίπη επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και των ψαριών και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προκειμένου να καταναλώνετε με σύνεση τα λίπη μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

-Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

-Να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε

-Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και σπόρους

-Να αθλείστε τακτικά

-Να προτιμάτε τα υγιεινά λιπαρά

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα