6 τροφές, ανυποψίαστοι εχθροί της δίαιτάς μας!

Μερικά από τα τρόφιμα που θεωρούμε υγιεινά, είναι στην πραγματικότητα ύπουλοι δολιοφθορείς της δίαιτάς μας. Ο διατροφολόγος Leslie Bonci, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «μαρτυρά» μερικά από αυτά τα τρόφιμα.

Smoothies

Ένα κατά τ’ άλλα «υγιεινό» smoothie μούρου μπορεί να έχει μέχρι και80 γραμμάριαζάχαρη, 350 θερμίδες -ή και περισσότερες- λίγη πρωτεΐνη και πολλές φορές ούτε καν φρέσκα φρούτα. Χρησιμοποιούνται συχνά συμπυκνώματα φρούτων αντί για φρέσκα φρούτα.

Συμβουλή: Πάρτε το μικρό μέγεθος κυπέλου. Ζητήστε φρέσκα φρούτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, γάλα ή σκόνη πρωτεΐνης.

 

Μπάρες ενέργειας

Πολλές από τις μπάρες δημητριακών είναι απλά ενισχυμένα γλυκά, με περισσότερες θερμίδες (μέχρι και 500) και σε υψηλότερη τιμή. Το μικρό τους μέγεθος αφήνει επίσης πολλούς δυσαρεστημένους.

Συμβουλή: Επιλέξτε μπάρες που έχουν 200 θερμίδες ή λιγότερες, τουλάχιστον5 γραμμάρια πρωτεΐνης, και κάποια ίνα, η οποία βοηθά στην παροχή ενέργειας όταν τα επίπεδα ζάχαρης εξασθενούν.

 

Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη

Τα sugar-free τρόφιμα θεωρούνται ακίνδυνα. Όμως, το πρόβλημα προκύπτει όταν επιλέγουμε ένα τεχνητά ζαχαρούχο σνακ ή ποτό και στη συνέχεια θεωρούμε ότι αξίζουμε μια μεγάλη μερίδα πατάτες ή ένα επιδόρπιο. Οι πατάτες μπορούν να προσθέσουν έως και 300 θερμίδες στο γεύμα μας. Και αν οι θερμίδες που προσλαμβάνετε, υπερβαίνουν ό,τι καίτε θα πάρετε βάρος -και δε θα φταίνε τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη.

Συμβουλή: Παρακολουθήστε συνολική πρόσληψη των θερμίδων σας.

 

Γάλα 2%

Το γάλα 2% ακούγεται υγιεινό, αλλά εξακολουθεί να έχει περισσότερο από το ήμισυ του κορεσμένου λίπους του πλήρους γάλακτος.

Συμβουλή: Αν σας αρέσει το πλήρες γάλα, αναμείξτε τογια ένα μικρό διάστημα με 2%, στη συνέχεια με 1%, μετά με αποβουτυρωμένο, έως ότου να συνηθίσετε τη γεύση του γάλακτος χωρίς λιπαρά.

Γάλα στον καφέ

Είναι δελεαστικό να επιλέξετε χαμηλό σε λιπαρά γάλα σε ένα latte και να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με σαντιγί στην κορυφή του. Δυστυχώς, και πάλι προσθέτετε στον καφέ σας μέχρι και 580 θερμίδες και15 γραμμάριακορεσμένου λίπους, που είναι χειρότερο από ένα burger με τυρί.

Συμβουλή: Περιορίστε τη ζημιά με άπαχο γάλα, χωρίς σαντιγί. Θα αποφύγετε 130 θερμίδες και τα δύο τρίτα από τα κακά λιπαρά.

Παγωμένο τσάι

Τα αντιοξειδωτικά στο παγωμένο τσάι δεν συμβάλλουν σε μια υγιεινή διατροφή. Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης κάνει ένα ψηλό ποτήρι τσαγιού να φέρει περισσότερες από 200 θερμίδες.

Συμβουλή: Αντικαταστήστε το «γλυκό» τσάι με παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι ή τεχνητά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Επίσης, τα βότανα έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση, χωρίς ζάχαρη.

 

 

Σχετικά άρθρα