Όταν πάμε για ψώνια νηστικοί αγοράζουμε περισσότερες θερμίδες!

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν για ψώνια στο super market με άδειο στομάχι, τείνουν να φορτώνουν το καρότσι τους με τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες. Την διαπίστωση αυτή έκανε πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, το τι θα αγοράσουμε δεν επηρεάζεται μόνο από το τι έχουμε φάει την ημέρα που θα πάμε για ψώνια, αλλά και από το τι έχουμε φάει όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με έναν εκ των συγγραφέων της Μελέτης, dr. Anel Tal, «είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που πεινούν αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα, αλλά που συμβαίνει πλέον είναι ότι έχουν μετατοπίσει τις αγοραστικές τους συνήθειες αγοράζοντας τρόφιμα υψηλότερης θερμιδικής αξίας, γιατί όταν είμαστε πεινασμένοι νομίζουμε ότι τα τρόφιμα αυτά θα μας δώσουν περισσότερη ενέργεια». Τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα που αγοράζουν οι περισσότεροι όταν πάνε στο super market πεινασμένοι είναι τα αλμυρά σνακ και το κόκκινο κρέας, ενώ οι χαμηλών θερμίδων επιλογές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το στήθος κοτόπουλου δεν ήταν μέσα στις επιλογές τους.

Στην μελέτη αυτή, έρχονται να προστεθούν και τα στοιχεία μίας έρευνας που πάει το θέμα ένα βήμα παραπέρα, εξετάζοντας αν η κατανάλωση κάποιου σνακ πριν πάμε για ψώνια μπορεί να μας αποτρέψει από το να αγοράσουμε τέτοιου είδους τρόφιμα. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας αυτής, το σώμα μας δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ της σκόπιμης στέρησης τροφής όπως σε περιόδους δίαιτας ή νηστείας και της πραγματικής πείνας λόγω έλλειψης τροφίμων. Δεν γνωρίζει, επίσης, αν υπάρχει κάποιο super market κοντά στο σπίτι σας ή αν γίνεται παράδοση πίτσας 24 ώρες το 24ωρο.

Ως εκ τούτου, όταν ο οργανισμός στερείται τροφίμων περνάει στην κατάσταση της επιβίωσης, επειδή δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει ένα άλλο γεύμα. Αυτή η αμυντική αντίδραση επηρεάζει τόσο ψυχολογικές, όσο και φυσιολογικές παραμέτρους. Έτσι, όταν πηγαίνετε να επιλέξετε και να ψωνίσετε τρόφιμα από το super market, το σώμα σας «κατευθύνει» να πάτε στα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας για να αντικαταστήσετε τις θερμίδες που έχετε χάσει και να τις αποθηκεύσει σε περίπτωση και άλλης πείνας.

Η παράλειψη γευμάτων, λοιπόν, η νηστεία και η περιοριστική δίαιτα, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να αποτύχει εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος, αφού το σώμα μας μας κατευθύνει διαφορετικά.  Είναι σημαντικό να τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε ο οργανισμός μας να έχει άμεσα διαθέσιμα καύσιμα και ο μεταβολισμός να τρέχει σε άριστο επίπεδο.

Γι’ αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να πηγαίνουμε νηστικοί στο super market, αλλά και να επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα τα οποία θα καταναλώνουμε τακτικά.

Σχετικά άρθρα