8 μυστικά που κάνουν τον μεταβολισμό σας να "τρέχει"!

Ίσως να έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να χάσετε βάρος, χωρίς να καταφέρετε να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά θα πρέπει να γνωρίζετε 8 μυστικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό επισπεύδοντας την διαδικασία απώλειας βάρους.

Πιείτε πράσινο τσάι: Αντικαταστήστε τον καφέ σας με μαύρο ή πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Επειδή περιέχει καφεΐνη, πίνοντας το τακτικά θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας κάνοντάς τον να «τρέχει» και ως εκ τούτου θα υπάρξει ταχύτερη απώλεια βάρους. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς και έχουν σημαντικά αντικαρκινικά οφέλη.

Καταναλώστε πλούσιο πρωινό: Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να τρώτε ένα πλούσιο υγιεινό πρωινό κάθε μέρα γιατί αυτό αυξάνει τον μεταβολικό σας ρυθμό.  Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της μέρας γι’ αυτό είναι καλύτερα να φάτε το μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Καταναλώστε σνακ: Τα μικρά και υγιεινά σνακ θα σας γλυτώσουν μακροπρόθεσμα από θερμίδες, καθώς «ξεγελούν» την πείνα και αποτρέπουν την υπερφαγία. Επιπλέον, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, πράγμα το οποίο ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους. Προτιμήστε σνακ όπως τα ανάλατα αμύγδαλα, τα καρύδια ή τα αποξηραμένα φρούτα.

 

Μετρήστε τις μερίδες σας: Όταν σερβίρετε τα γεύματα σας, χρησιμοποιήστε την παλάμη σας ως μονάδα μέτρησης της τροφής σας. Οι πρωτεΐνες, όπως το κρέας ή το ψάρι, θα πρέπει να είναι στο μέγεθος της παλάμης σας. Μια ενιαία μερίδα υδατανθράκων θα πρέπει να είναι στο μέγεθος μιας ελαφρά ανοιχτής παλάμης, ενώ τα λαχανικά και οι σαλάτες πρέπει να χωράνε στο «καλαθάκι» που φτιάχνετε με τις δύο παλάμες σας.  

Πείτε «ναι» στα πικάντικα: Η καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές βοηθά στην απώλεια βάρους μέσω της καταστολής της όρεξης, ενισχύοντας το μεταβολισμό και αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του σώματος, αναστέλλοντας το σχηματισμό των λιποκυττάρων και υποβοηθώντας την πέψη.

Καταναλώστε πρωτεΐνη: Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας και κρατώντας την όρεξή μας υπό έλεγχο – ως εκ τούτου βοηθά στην απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθούν, επίσης, στο χτίσιμο μυϊκού ιστού, συμβάλλοντας σε ταχύτερο μεταβολισμό για την απώλεια βάρους.

Πιείτε νερό: Το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Χρειαζόμαστε περίπου μισό φλιτζάνι νερό για κάθε 100 θερμίδες που καίμε σε ηρεμία. Επίσης, όταν κάνουμε δίαιτα, το σώμα μας παράγει περισσότερα προϊόντα αποβλήτων διότι θα αρχίσει να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος. Τα νεφρά χρειάζονται μια σταθερή παροχή νερού για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο να καθαρίσουμε τα απόβλητα και να κρατήσουμε  το μεταβολισμό μας να λειτουργήσει.

Καταναλώστε γκρέιπφρουτ: Τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι έτσι μας βοηθούν να χάσουμε τα επιπλέον κιλά. Περιέχουν, επίσης, πηκτίνη η οποία κόβει την όρεξη και μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα  γκρέιπφρουτ περιέχει ουσίες όπως το λυκοπένιο, οι οποίες καταπολεμούν τον καρκίνο, ενώ το κόκκινο γκρέιπφρουτ βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Σχετικά άρθρα