Έτσι θα αυξήσεις τη διάθεσή σου για σεξ αν παίρνεις αντικαταθλιπτικά

Μια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι η συστηματική άσκηση μέτριας έντασης, ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις γυναίκες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά και είχαν προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά, αλλά σπάνια αναφέρεται. Η μελάτη αυτή που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, υποστηρίζει ότι η έναρξη της συστηματικής φυσικής άσκησης την κατάλληλη στιγμή είναι τo κλειδί για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ένας στους 10 αμερικανούς άνω των 12 ετών λαμβάνει αντικαταθλιπτικά. Οι γυναίκες μάλιστα είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή, σε σύγκριση με τους άνδρες.

H μειωμένη libido

Αναφέρουν, επίσης, ότι η χρήση των αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 400% από το 1988 μέχρι το 2008 και αυτή τη στιγμή είναι τα τρίτα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Στη μελέτη συμμετείχαν 52 γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά και ανέφεραν τη μειωμένη libido, ως παρενέργεια της αγωγής.

Για τις τρεις πρώτες εβδομάδες της μελέτης οι γυναίκες ήταν σεξουαλικά δραστήριες, αλλά δεν έκαναν καθόλου φυσική άσκηση. Στη συνέχεια ζητήθηκε σε όλες τις συμμετέχουσες να προσθέσουν στο καθημερινό πρόγραμμα τους προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης και καρδιοτονωτικών ασκήσεων με διάρκεια 30 λεπτών και να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές μάλιστα χώρισαν τις γυναίκες σε δύο γκρουπ. Στο ένα ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να κάνουν τις ασκήσεις πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα και στο άλλο να τις κάνουν σε χρόνο άσχετο με τη σεξουαλική επαφή. Για τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της μελέτης οι δύο ομάδες άλλαξαν μεταξύ τους.

Αρκούν 30 λεπτά άσκησης!

Σύμφωνα με τις αυτοαναφορές των γυναικών, σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία, την ικανοποίηση και τη ψυχική τους υγεία, τα τριάντα λεπτά άσκησης πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνουν την αρνητική επίδραση των αντικαταθλιπτικών στη libido.

Όλες οι γυναίκες που υιοθέτησαν το συστηματικό πρόγραμμα άσκησης εμφάνισαν βελτίωση στη σεξουαλική τους λειτουργία και την επίτευξη οργασμού, αλλά όταν εκτελούσαν τη άσκηση αμέσως πριν τη σεξουαλική πράξη ανέφεραν σημαντικά πιο ενισχυμένη libido και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική λειτουργία.

Αν αναλογιστεί κανείς την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικών παρενεργειών στα άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, καθώς και την ανεπάρκεια τρόπων αντιμετώπισης τους, είναι σαφές πως τα ευρήματα αυτά συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματική διαχείριση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η έρευνα;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η φυσική άσκηση μέτριας έντασης ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα το σώμα να ετοιμάζεται για δράση και η ροή του αίματος να αυξάνεται στα γεννητικά όργανα. Τα αντικαταθλιπτικά είναι γνωστό πως καταστέλλουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους έχουν τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία, καθώς η φυσική άσκηση ως θεραπεία είναι πρόσβαση από όλους, χωρίς κόστος, χωρίς παρενέργειες και χωρίς επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης πάντως, επισημαίνουν ότι ακόμα κι εάν ο προγραμματισμός της σεξουαλικής πράξης φαίνεται να υστερεί ως προς το ρομαντικό στοιχείο, η συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη συστηματική φυσική άσκηση μπορεί να ανακουφίσουν το άτομο από τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το πλεονέκτημα του one night stand που (ίσως) δεν γνωρίζατε!

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να βαρεθεί το σεξ με τον άνδρα της;

Ποια είναι η πιο συχνή σεξουαλική φαντασίωση των γυναικών;

Πότε ο πόνος την ώρα του σεξ είναι σημάδι για να πας στον γιατρό;

Σχετικά άρθρα