Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αποτελεσματικά και χωρίς φάρμακα;

Όπως συμβαίνει περίπου κάθε χειμώνα τα κρυολογήματα και οι ιογενείς λοιμώξεις δίνουν και παίρνουν! Οι γονείς κυρίως τρομοκρατούνται στην ιδέα πως τα παιδιά τους θα αρρωστήσουν και έτσι επιστρατεύουν ό, τι μέσο έχουν για να αποφύγουν τα χειρότερα! Δοκιμάζουν μια σειρά φαρμάκων που υπόσχονται να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, χωρίς να το επιτυγχάνουν όμως πάντα!

Δεν θα ήταν πολύ πολύ καλύτερο εάν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε όλα αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με προϊόντα της φύσης;  Αν λοιπόν, σας ταλαιπωρεί ο βήχας ή ο πονόλαιμος, αναλάβετε δράση έγκαιρα και χρησιμοποιήστε το… φαρμακείο της φύσης.

Γράφει η διατροφολόγος – διαιτολόγος Κία Καραγιάννη

Τα βότανα που θα σας βοηθήσουν αρκετά για να ανακουφιστείτε απο τον πονόλαιμο και τον βήχα είναι:

  • Γλυκάνισος

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-13T133608.014-1024x576.jpg

Έχει αποχρεμπτικές, καταπραυντικές ιδιότητες. Πέρα από γλυκό και πολύ αρωματικό, διακρίνεται για τη χαρακτηριστική γεύση του.

Για αυτό χρησιμοποιείται για να προσδώσει γεύση, ενώ περιλαμβάνεται στη βοτανική ιατρική, μιας και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των εμμηνορροϊκών κραμπών και των κολικών.

  • Μολόχα

Βοηθάει στον ερεθισμένο λαιμό και τον ξηρό βήχα. Για αυτό στην παραδοσιακή ιατρική, ανέκαθεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φαγώσιμο και ως θεραπευτικό φυτό.

Για παράδειγμα, τα φύλλα της μολόχας τρίβονται σε μέρος που πονά από το άγγιγμα της τσουκνίδας, καθώς όπως λέγεται, «καταλαγιάζει το τσούκνισμα».

  • Θυμάρι

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-13T133828.508-1024x576.jpg

Διακρίνεται για τις αποχρεμπτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από τον βήχα μα απαγορεύεται στους υπερτασικούς, τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

  • Σαμπούκος

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Τα άνθη του είναι αρωματικά, έχουν χρώμα λευκό ή κιτρινωπό και ανθίζουν την άνοιξη.

Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ρώγες και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική μετά από επεξεργασία. Όλα τα μέρη του πάντως, χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, στον χρωματισμό οινοπνευματωδών ποτών καθώς και στην βαφή υφασμάτων.

  • Τσάι του βουνού

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-13T133721.937-1024x576.jpg

Έχει αντιβακτηριακές και αναλγητικές ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού, προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και αντιβακτηριδιακές.

Επίσης, περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης στον άνθρωπο, δηλαδή έχει αντικαταθλιπτική δράση.

  • Φασκόμηλο

Αντιβακτηριακές, βλεννολυτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή και απαγορεύεται στις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του, συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας.

Και οι γαργάρες με χλιαρό νερό βοηθούν!

Ευεργετικές είναι και οι γαργάρες με χλιαρό νερό, λεμόνι, αλάτι και μέλι! Ετοιμάστε ζεστό αφέψημα κάνοντας συνδυασμό των παραπάνω βοτάνων. Προσθέστε λεμόνι και μέλι μα μην πίνετε περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον γιατρό σας. Τα παιδιά και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τα βότανα που λαμβάνουν σε οποιαδήποτε μορφή. Κάποια απαγορεύονται ή επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες.

Κία Καραγιάννη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Ολιστικός βοτανολόγος
Πιστοποιημένη life coach
Απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

3 βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Η ισορροπημένη διατροφή «κλειδί» για την απώλεια βάρους. Μυστικά και λάθη στο καθημερινό μας πρόγραμμα!

Σε άριστη φυσική κατάσταση η Κέιτ Μίντλετον! Πώς παραμένει σούπερ fit;

Σχετικά άρθρα