Χούμους με αγκινάρες και ελιές
Θα χρειαστείτε:
150 γρ. ρεβίθια βρασμένα στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελιές Καλαμών καθαρισμένες από το κουκούτσι στραγγισμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες
Από 1 λεμόνι το ξύσμα και το χυμό
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι τσαγιού κρύο νερό ή όσο απαιτείται για να γίνει αφράτο το χούμους
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Είστε έτοιμες;
Σε ένα μπλέντερ ρίξτε τα ρεβίθια, τις ελιές, τις καρδιές αγκινάρας, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το σουσάμι. Χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε το ελαιόλαδο σιγά σιγά με ροή. Συνεχίστε να χτυπάτε για 1΄ και τέλος ρίξτε το νερό σιγά – σιγά μέχρι να έχετε ένα αφράτο χούμους. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα και αδειάστε το χούμους σε ένα μπολ. Σερβίρετε με ψιλοκομμένα λαχανικά ή με πίτες ψημένες.
Νηστίσιμο αρωματικό κέικ
Οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 10-15 άτομα. Ο χρόνος που χρειάζετε να διαθέσετε για την προετοιμασία του κέικ είναι 15 λεπτά και ακόμη 45 για το ψήσιμο.
½ φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 βανίλιες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες μαύρες
½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
1 φλιτζάνι τσαγιού φυστίκια Αιγίνης
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ