Πεντανόστιμη σαλάτα με φακές και φρέσκα μυρωδικά με μόλις 160 θερμίδες ανά μερίδα!

Ποιος είπε πως τα νηστίσιμα φαγητά δεν μπορούν να είναι νόστιμα; Μια σαλάτα με φακές είναι ιδανική επιλογή για εσάς που νηστεύετε, αλλά δεν θέλετε να στερηθείτε την απόλαυση.

Και επιπλέον; Έχει πολύ λίγες θερμίδες, για την ακρίβεια μόλις 160 ανά μερίδα. Είναι ένα πολύ χορταστικό αλλά και υγιεινό πιάτο!

Γράφει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κία Καραγιάννη

Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες, υγιεινό και χορταστικό γεύμα για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο. Περιέχει πληθώρα βιταμινών και ευεργετικών συστατικών που βοηθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών, του εντέρου και του στομάχου όπως επίσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη C. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου δε θα πρέπει να καταναλώνετε τα όσπρια μαζί με τυρί ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι φακές ωστόσο, περιέχουν πουρίνες, χημικές δηλαδή ουσίες που αποτελούν τμήμα των πρωτεϊνών ορισμένων τροφών.

Αυτές μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ στον οργανισμό μας, και έτσι τα άτομα με υψηλό ουρικό οξύ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ποσότητα των πουρινών που καταναλώνουν.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 200 γρ φακές
  • 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 200 γρ ρόκα
  • 4 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό)
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεπλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Κατόπιν τις τοποθετείτε σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και καλύπτετε με νερό. Μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 – 30 λεπτά περίπου.

Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της φακής, για αυτό διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας. Ανακατεύετε συχνά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και στραγγίζετε τυχόν νερό που έχει μείνει. Τοποθετήστε τα φύλλα ρόκας σε ένα μπολ και προσθέστε το μίγμα με τις φακές από πάνω.

Προσθέτετε κόλιανδρο, λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και είστε έτοιμοι για να σερβίρετε.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφή και ισχυρό ανοσοποιητικό. Τι πρέπει να γνωρίζεις!

Η συνταγή της ημέρας: Η σούπα που θα ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό σου!

Σχετικά άρθρα