Έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση; 5+1 βήματα για να ξεκινήσεις από το… μηδέν!

Ξέρετε ποιο είναι το σημαντικότερο βήμα στο «χτίσιμο» της αυτοπεποίθησης; Απλώς να αναλάβετε δράση! Τώρα! Ασχοληθείτε με κάτι και ολοκληρώστε το.

Γράφει η ψυχολόγος Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Θα νιώθετε χειρότερα αν απλά κάθεστε και το σκέφτεστε. Βέβαια δεν είναι και απλό να το κάνετε. Για να διευκολυνθείτε, σας αναφέρω μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να αναλάβει κάποιος δράση πιο εύκολα.

Να είστε παρόντες.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την υπερβολική σκέψη, έτσι ώστε να μπορείτε να πάτε να κάνετε αυτό που θέλετε. Αυτό σας βάζει σε μια κατάσταση όπου οι σωστές ενέργειες συχνά φαίνεται να ρέουν από μέσα σας με ένα εστιασμένο αλλά χαλαρό τρόπο και χωρίς πολλή προσπάθεια. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να συνδεθείτε με το άμεσο παρόν είναι να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας  για ένα – δύο λεπτά, χωρίς άλλη σκέψη.

Να χαλαρώσετε.

Ένας τρόπος να αποθαρρύνετε τον εαυτό σας από το να αναλάβει δράση είναι να πάρετε πολύ στα σοβαρά τα όσα είστε έτοιμος/η να κάνετε. Αυτό το κάνει να φαίνεται πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο και πολύ τρομαχτικό. Αν όμως, χαλαρώσετε και νιώσετε ότι ξελαφρώνετε, θα καταλάβετε ότι αυτά τα προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα είναι κάτι που εσείς απλά δημιουργείτε στο μυαλό σας και έτσι θα ξεμπλοκαριστείτε και θα ξεκινήσετε πιο εύκολα.

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας.

Έτσι το να αναλάβετε δράση δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί να πιεστείτε, γίνεται φυσικά. Όταν αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, χτίζετε  την αυτοπεποίθησή σας. Πώς να τους αντιμετωπίσετε; Να έχετε περιέργεια. Όταν ο φόβος σας παγώνει, μαζεύεστε. Μοιάζει σαν να αποσυνδέετε το μυαλό από τον έξω κόσμο. Δημιουργείτε εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και σε άλλα πράγματα/άτομα.

Όταν αρχίσετε να γίνεστε περίεργος οι αισθήσεις και η αντίληψή σας οξύνονται, και ο κόσμος ξαφνικά ανοίγει. Η περιέργεια είναι γεμάτη με προσδοκία και ενθουσιασμό. Σας κάνει πιο ανοιχτούς. Και όταν είστε ανοιχτοί και ενθουσιασμένοι, τότε έχετε πιο πολλά διασκεδαστικά πράγματα να ασχοληθείτε από το να εστιάζετε  στον φόβο.

Πώς θα γίνετε πιο περίεργοι; Ένας τρόπος είναι να θυμηθείτε πόσο πιο διασκεδαστική ήταν η ζωή όταν ήσασταν πιο περίεργοι και να αναλογιστείτε όλα τα ωραία πράγματα που σας βοήθησε η περιέργεια να ανακαλύψετε και να τα βιώσετε. Ο φόβος συχνά βασίζεται σε αβάσιμες ερμηνείες. Σαν άνθρωποι ψάχνουμε μοτίβα. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά βρίσκουμε αρνητικά μοτίβα, που βασίζονται σε 1 ή 2 εμπειρίες. Ή απλά κρίνουμε λάθη…

Προετοιμαστείτε.

Η ψυχική και πρακτική προετοιμασία δεν σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε σενάρια τρόμου στο μυαλό σας σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί.  Προετοιμάζοντας και εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας, θα νιώσετε μεγάλη βοήθεια στη συνέχεια. Για αυτό προετοιμαστείτε και θα νιώσετε πιο άνετοι και σίγουροι.

Οργανώστε την προσπάθειά σας, συλλέξτε πληροφορίες, κάντε πρόβα, δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης, Απλώς μην κάνετε το λάθος και κολλήσετε στη φάση της προετοιμασίας, χρησιμοποιώντας τη ως τρόπο να αποφύγετε την πράξη και τον πιθανό πόνο που νομίζετε ότι θα αποφέρει.

Συνειδητοποιήστε ότι η αποτυχία ή το λάθος δεν θα σας σκοτώσει.

Και πάλι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε  τους φόβους σας. Γιατί μόνο τότε θα ανακαλύψετε μία διαχρονική ιδιότητα των ανθρώπινων εμπειριών: η αποτυχία δε θα σας σκοτώσει. Ούτε αν κάνετε λάθος. Απλά αυτό είναι που σκέφτονται όσοι δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει τον φόβο τους.

Το θέμα είναι να μεταμορφώσετε την αποτυχία από κάτι που σας κάνει να τρέμετε σε κάτι χρήσιμο και σημαντικό για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής σας και γενικά την συνολική σας εξέλιξη ως άνθρωπος: Μαθαίνετε. Αντί να βλέπετε την αποτυχία ως κάτι φοβερό, αρχίστε να τη θεωρείτε περισσότερο ως μαθησιακή εμπειρία.  Και γίνεστε δυνατότεροι. Κλισέ αλλά τόσο αληθινό! Κάθε φορά που αποτυγχάνετε το συνηθίζετε όλο και περισσότερο. Συνειδητοποιείτε όλο και πιο πολύ ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.

Γνωρίστε τον εαυτό σας.

Αν δεν ξέρετε ποιοι είστε και τι θέλετε, επίσης δεν ξέρετε και προς τα πού κατευθύνεστε. Ξεκινήστε από τη διερεύνηση του εαυτού σας, λοιπόν.  Τι σας αρέσει; Τι δε σας αρέσει; Τι φοβάστε; Αντιμετωπίστε μερικούς από τους φόβους σας. Αν αποτύχετε ξανά και ξανά και κατανοήσετε ότι δεν έγινε και κάτι σημαντικό, θα γίνετε πιο δυνατοί μέσα από τέτοιες εμπειρίες και επιπλέον πιο χαλαροί ψυχικά.

Εντοπίστε τι πραγματικά σας ενθουσιάζει, δοκιμάζοντας απλά καινούρια πράγματα. Όταν γνωρίζετε περισσότερα σχετικά με το ποιος είστε και τι θέλετε από τη ζωή, πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να πουν για εσάς, θα έχετε πιο πολλή σιγουριά για τον εαυτό σας και σε αυτά που μπορείτε να κάνετε.

Όλα αυτά φυσικά θα πάρουν καιρό. Μπορεί να είναι κάτι που ποτέ δεν θα τελειώσει πραγματικά. Για αυτό θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε τώρα…!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 τεχνικές για να νικήσεις την αυτοαμφισβήτηση και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χαμηλή αυτοπεποίθηση!

Σχετικά άρθρα