Εφτασε και συνελήφθη ο Άγγελος Φιλιππίδης

Στις 08:58 προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης. Προηγουμένως είχε απελαθεί από την Τουρκία. Αμέσως συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και εν συνεχεία θα μεταβεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.«Ο πελάτης μου εκτελεί την δέσμευσή του», δήλωσε νωρίτερα στον Σκάι ο συνήγορός του, Αθανάσιος Βαρλάμης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, η επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΤΤ είναι συνέπεια απόφασης απέλασης από την Τουρκία, κι όχι οικειοθελούς επιστροφής.

Η απέλασή του από το τουρκικό έδαφος διατάχθηκε έπειτα από σχετικό σήμα που απέστειλε στις τουρκικές Αρχές η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε επαφή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις τουρκικές αρχές, που οδήγησε στην απέλαση του Φιλιππίδη και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται πως πάλεψε με… νύχια και με δόντια ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου προκειμένου να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, ώστε να λογοδοτήσει στον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ δήλωσε πολιτικός κρατούμενους, μιλώντας στους Τούρκους δικαστές, ενώ οι δικηγόροι του έκαναν λόγο για αόριστες κατηγορίες σε βάρος του εντολέα τους, οι οποίες -όπως υποστήριξαν- του απαγγέλθηκαν μόνο και μόνο για να πληγεί ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Το αποτέλεσμα ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ να μην εκδοθεί στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές να αναμένουν τώρα την εκδίκαση του δεύτερου αιτήματος για την έκδοση του Αγγ. Φιλιππίδη.

Τι υποστήριξε στο τούρκικο δικαστήριο
Στην τοποθέτησή του ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο και «μπλόκαρε» την εκδοσή του στην Ελλάδα, ο Άγγελος Φιλιππίδης φέρεται να υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Τον Αύγουστο του έτους 2013 είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο, πληροφορίες σχετικά με εμένα. Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν, ούτε κάτι μου είπαν. Την 3/1/14 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη, επειδή, είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Όταν θα τέλειωναν στην Κωνσταντινούπολη οι δουλειές μου, θα πήγαινα την 7η Ιανουαρίου στη Μανίλα. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριο μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

– Τούρκος δικαστής, μέλος του δικαστηρίου: Σε περίπτωση που εκδοθείτε στην Ελλάδα, ανησυχείτε μήπως τύχετε κακής μεταχείρισης ή μήπως υποστείτε κάποια αδικία;

– Αγγ. Φιλιππίδης: Δεν γνωρίζω επακριβώς. Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ.

Και ενώ ο Αγγελος Φιλιππίδης εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα αδικηθεί στην Ελλάδα σε περίπτωσή έκδοσής του και ισχυρίζεται ότι είχε σκοπό να επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά τον… πρόλαβε η τουρκική αστυνομία που τον συνέλαβε, οι Τούρκοι δικηγόροι του επικαλούνται ενώπιον του δικαστηρίου σειρά επιχειρημάτων, ώστε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της έκδοσης.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Dogan, ένας εκ των δικηγόρων του Αγγ. Φιλιππίδη, φέρεται να υποστηρίζει στο δικαστήριο: «Τα γεγονότα, στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης, έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον κ. Καραμανλή. Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης. Πριν από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ο πελάτης μου, ζήτησε περισσότερες από μία φορές, να προβεί σε δηλώσεις στην Εισαγγελία, αλλά δεν τηρήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Στο φάκελο αποδίδονται αόριστες κατηγορίες. Ζητούμε την απόρριψη του αιτήματος και αν παρίσταται ανάγκη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί δικαστικού ελέγχου, να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης μας».

Από την πλευρά του, ο S. Yildirim, δεύτερος δικηγόρος του πρώην προέδρου του ΤΤ, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου: «Η εν Ελλάδι ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Για το λόγο αυτό ζητούμε να αφεθεί ελεύθερος και ο πελάτης μας και να απορριφθεί το περί εκδόσεως αίτημα».

Τελικά, με απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς του Άγγελου Φιλιππίδη, κρίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή του, χωρίς όμως να έχουν ασκήσει προηγουμένως ποινική δίωξη σε βάρος του.

Στην απόφασή τους, οι Τούρκοι δικαστές επικαλούνται τις διατάξεις της σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών και το άρθρο 18 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και αποφαίνονται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το αίτημα περί έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα.

Φιλιππίδης: Κάποιοι δεν θέλουν να γυρίσω στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του (στο enikos.gr), ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και επιμένει ότι κάποιοι δεν θέλουν να γυρίσει, για να μην καταθέσει.

"Όταν κάποιος άνθρωπος -ο οποίος κατέχει δημόσιες θέσεις, σημαντικές στη ζωή του, έχει κάνει κάποια πράγματα κάπως πρωτότυπα, πχ μειώνει το μισθό του στο μισό, ο οποίος έχει σημαντική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, έχει την οικογένειά του στην Ελλάδα και το γιο του να είναι ακόμα μαθητής- δηλώνει ότι εγώ θα επιστρέψω σε 2-3 μέρες, το λιγότερο πράγμα που μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος, αφού δεν τήρησε το ανθρώπινό του δικαίωμα να τον φωνάξει στην προανάκριση, είναι να του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει, χωρίς να συλληφθεί στο αεροδρόμιο" τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρώην επικεφαλης του ΤΤ, ερωτηθείς σχετικά, δηλώνει ότι έχει στοχοποιηθεί και υπογραμμίζει: "H κυρία Πόπη Παπανδρέου έχει εκτελέσει από το ένα μέτρο την καριέρα μου".

"Ζήτησα ένα πράγμα, στα πλαίσια της έρευνας να ακουστεί η άποψή  μου και η άποψή μου δεν ακούστηκε. Θέλω να έρθω να απολογηθώ, πρέπει να έρθω να απολογηθώ, το χρωστάω στην ιστορία μου, στον εαυτό μου, στους 2.500 υπαλλήλους που δούλεψαν μαζί μου. Αγωνιώ για να έρθω να απολογηθώ και προσπαθώ να έρθω να απολογηθώ, όμως κάποιοι φαίνεται ότι δεν το θέλουν" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Δεν μπορώ να ξέρω ποιοι είναι, ίσως αυτοί που περίμεναν ότι εγώ, με το που με κατηγορήσουν, θα κρύβομαι στο εξωτερικό και δεν θα μιλάω. Εγώ θα μιλήσω γιατί πρέπει να υπερασπιστώ το έργο της ζωής μου. Και γι’ αυτό θα γυρίσω" προσθέτει.

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι στο υπόμνημά του ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι μέσω αυτού θέλουν να φτάσουν στον Κώστα Καραμανλή, ο ίδιος επισημαίνει: "Δεν ξέρω τι έγραψαν στο υπόμνημα γιατί ήταν στα τούρκικα. Αυτό που γνωρίζω είναι όσα είπα στο δικαστήριο"¨.

Ο κ. Φιλιππίδης τονίζει ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε εάν κινδυνεύει στην Ελλάδα και εκείνος απάντησε "ελπίζω όχι".

"Με τιμά το γεγονός ότι είμαι φίλος πολιτικά και προσωπικά με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν κρύβομαι πίσω από κανένα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη, δεν έχει δώσει ποτέ καμία οδηγία που να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις μου, επομένως δεν έχω καμία πρόθεση να κρύψω το καταπληκτικό μου έργο πίσω από κανένα" υπογραμμίζει.

Σχετικά άρθρα