«Κοιμόμαστε μαζί αγκαλιά αλλά δεν κάνουμε σεξ…! ΓΙΑΤΙ;»

Αντιμετωπίζω πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό μου. Είμαστε μαζί 3 μήνες και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε σεξ. Ό,τι και αν κάνω, και έχω δοκιμάσει τα πάντα, δεν έχει στύση!

Ελάχιστες φορές έχει και μετά από λίγο εξαφανίζεται. Λέει ότι είναι πολύ ερωτευμένος μαζί μου, και τον πιστεύω, και με θέλει πάρα πολύ γιατί δεν έχει ξανανιώσει έτσι. Εγώ νιώθω ερωτευμένη αλλά έχω αρχίσει να «παγώνω» λόγω έλλειψης σεξ. Και έχω αρχίσει να νιώθω άσχημα η ίδια: Μη ερωτεύσιμη, ανεπαρκής σαν γυναίκα και στενοχωριέμαι…

Αφού είναι ερωτευμένος μαζί μου, γιατί δεν έχει στύση; Είναι ψυχολογικό;

Εκείνος είναι 28, οπότε θέμα ηλικίας δεν τίθεται ενώ λέει, πως δεν του έχει συμβεί ξανά. Εγώ είμαι 32, πολύ όμορφη. Νιώθω άνετα με το σώμα μου και δεν είμαι «κλειστή» σαν άνθρωπος για να τον μπλοκάρω. Γιατί μπορεί να συμβαίνει όλο αυτό; Είναι ψυχολογικής φύσεως επειδή ίσως αγχώνεται; Αλλά και πάλι είναι φυσιολογικό να έχεις μια κοπέλα δίπλα σου η οποία σε θέλει πολύ, η οποία στο δείχνει;

Είναι δυνατόν να κάνεις στοματικό στον σύντροφό σου και να μην νιώθει τίποτα; Να μην υπάρχει η ελάχιστη αντίδραση; Είμαι ευγενική και όχι άγαρμπη για να πω ότι τον πονάω. Έτσι, δεν ξέρω αν πλέον μπορώ να παραμείνω σε αυτή τη σχέση… Με επηρεάζει πολύ όλο αυτό και περνάμε μπόλικο χρόνο μαζί. Κοιμόμαστε αγκαλιά, νιώθουμε πολλά συναισθήματα. Και αυτό με προβληματίζει…

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρετε ότι ο σύντροφός σας είναι πολύ ερωτευμένος αλλά δεν μπορεί να αποδώσει σεξουαλικά. Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό και πράγματι όπως λέτε και εσείς η αιτία μπορεί να είναι το άγχος του να σας ευχαριστήσει, να φανεί αντάξιος των προσδοκιών σας ή μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη δική του σκέψη που να τον μπλοκάρει. Η Ψυχοθεραπεία/ Ψυχοσεξουαλική θεραπεία θα μπορούσε να τον βοηθήσει να διερευνήσει τι ακριβώς είναι αυτό που τον εμποδίζει και να το διαχειριστεί έτσι ώστε να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του.

Έτσι, θα μπορέσει να επιτρέψει στον εαυτό του να απολαύσει την ερωτική πράξη. Η τόνωση της αυτοπεποίθησης του και η υπενθύμιση της δύναμης του και των ικανοτήτων του άνδρα, κυρίως όταν ο ίδιος το αναλογιστεί μπορεί να τονώσει τον ανδρισμό του και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τυχόν σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η αδυναμία στύσης ανεξάρτητα από την αιτία της φέρνει στον άνδρα διάφορα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θυμό, αγωνία μην ξανασυμβεί κ.α.

Μπορεί να συμβαίνει γιατί το σκέφτεστε πολύ…

Πολλές φορές συμβαίνει να ανησυχεί εκ των προτέρων αν θα του τύχει πάλι και αυτό σίγουρα αυξάνει τα επίπεδα του άγχους. Οπότε το επιθυμητό αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τον ίδιο, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ενδέχεται να υπάρχει οργανική αιτία σε περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας και αυτό μπορεί να το διακρίνει ένας ειδικός ανδρολόγος –ουρολόγος.

Όπως στους άντρες, έτσι και στις γυναίκες, ενδέχεται να προκληθούν δυσάρεστα συναισθήματα, αρνητικές σκέψεις , τάση για αποφυγή των σεξουαλικών επαφών όταν δεν προσφέρουν ευχαρίστηση με κανένα τρόπο. Ως αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργούνται εντάσεις στο ζευγάρι ύστερα από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, με αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση. Σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει η συμβουλευτική/ ψυχοθεραπεία ατομική ή ζεύγους από έναν ψυχολόγο.

Είναι γεγονός πως η σεξουαλική ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σχέσης

Το να πάρετε και οι δύο το βήμα να διερευνήσετε, να διατυπώσετε ,να επεξεργαστείτε και τελικά να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις στα θέματα που σας απασχολούν ως ζευγάρι και ως άτομα, μπορεί να είναι λυτρωτικό και να δώσει την ευκαιρία και στους δυο να δυναμώσετε τη σχέση σας. Μπορεί να έρθουν στο φως αρνητικές σκέψεις, φοβίες , σκιές από προηγούμενες σχέσεις, προσδοκίες ανομολόγητες που αν επεξεργαστείτε κατάλληλα , θα μπορέσουν να σας οδηγήσουν εκεί που επιθυμείτε.

Η σεξουαλική ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης ενός ζευγαριού. Είναι ένας σωματικός τρόπος μη λεκτικής επικοινωνίας. Θα μπορούσε να ειδωθεί κάτω από το πρίσμα της γενικότερης επικοινωνίας του ζευγαριού. Αισθάνεστε άνετα να μοιράζεστε ενδόμυχες σκέψεις και συναισθήματα μεταξύ σας; Υπάρχει κλίμα απορριπτικό ή ενθαρρυντικό στη γενικότερη μεταξύ σας επικοινωνία;

Όταν συζητάτε το θέμα αυτό, πού καταλήγετε; Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η θετική στάση των συντρόφων οδηγεί σε πιο γρήγορή επίλυση του σεξουαλικού προβλήματος. Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να σας στηρίξει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του πώς να προχωρήσετε και σαν άτομα και σαν ζευγάρι.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η πρώτη φορά επηρεάζει ολόκληρη τη σεξουαλική ζωή;

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στους άνδρες… Φταίει η σχέση με τον πατέρα μου;»

Σχετικά άρθρα