Όταν ο κοντός νίκησε τον ψηλό! (vid)

Έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε, αλλά θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς είχε συμβεί. Ήταν Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου του 1993 και ο Τζον Κόρφας, ο αγαπημένος «Τεν Τεν» των φιλάθλων του ΠΑΟΚ πρωταγωνίστησε στο «Jump ball» του αιώνα. Βγήκε νικητής σε μία φάση που έμοιαζε με τη μάχη του Δαυίδ με τον Γολιάθ και έδωσε ουσιαστικά στον ΠΑΟΚ τη νίκη επί της πανίσχυρης Knorr Bologna, κερδίζοντας το «Jump ball» από έναν παίκτη 22 πόντους ψηλότερό του.«Θυμάμαι πολύ καλά τι είχε συμβεί. Τα θυμάμαι όλα», είπε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ ο Τζον Κόρφας, από την Καλιφόρνια όπου βρίσκεται αυτή την εποχή. Τι είχε συμβεί; Με το σκορ να είναι 64-62 για τον ΠΑΟΚ, και μετά από βολές του Ιταλού σέντερ Augusto Binelli, οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχασαν την μπάλα και ο Κόρφας με τον Paolo Moretti έπιασαν μαζί την μπάλα. «Jump ball» από τους δύο διαιτητές (τον Πολωνό Krzysztof Koralewski και τον Φιλανδό Carl Jungebrand), με τον ΠΑΟΚ να είναι μπροστά στο σκορ με 64-62, με κάτι λιγότερο από 9 δευτερόλεπτα για την λήξη του αγώνα και με προφανή πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι θα διεκδικούσαν την μπάλα ο Τζον Κόρφας των 178 εκατοστών με τον Moretti των 200 εκατοστών.

«Πιστεύω ότι ο αντίπαλός μου θεωρούσε ότι θα κερδίσει το ριμπάουντ και ήταν χαλαρός. Ήταν σίγουρος και είχε το μυαλό του όχι στο πως θα πηδήξει και πως θα πάρει την μπάλα, αλλά προς τα πού θα την στείλει», θυμάται ο Τζον Κόρφας και συνεχίζει: «Εγώ από την άλλη σκεφτόμουν ότι ήταν πολύ δύσκολο, αλλά ενήργησα έξυπνα. Με βοήθησε και το γεγονός ότι ο διαιτητής πέταξε την μπάλα σχετικά χαμηλά, έκαναν το άλμα πολύ γρήγορα, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι είχα καλά αντανακλαστικά και κατάφερε να κερδίσω το «Jump ball”, το οποίο μας βοήθησε να κερδίσουμε και το παιχνίδι». Πράγματι, από το κερδισμένο “Jump ball” του Κόρφα, η μπάλα πήγε στον Cliff Levingston, που κέρδισε φάουλ από τον Binelli. Το σκορ δεν άλλαξε και μετά τις βολές του Levingston και ο ΠΑΟΚ πήρε μία μεγάλη νίκη και καθοριστική στο δρόμο για το Final Four της Αθήνας.

Αν και βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη, ο Τζον Κόρφας βρίσκει τον τρόπο να ενημερώνεται για τα της ομάδας. Σε ρόλο «πληροφοριοδότη» είναι ο γιος του Στέφανος, που παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και ενημερώνει μετά από κάθε αγώνα τον πατέρα του, που αναμένεται να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη  την Άνοιξη.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την συγκλονιστική φάση με το “Jump ball” που κέρδισε ο Τζον Κόρφας, σε εκείνο το παιχνίδι, που έγινε σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου του 1993.

Σχετικά άρθρα