Εκτός ελέγχου η Ουκρανία, 7 νεκροί δεκάδες τραυματίες

Δύο αστυνομικοί και επτά διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στο Κίεβο της Ουκρανίας.Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας σημειώθηκαν και πάλι σοβαρά επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο, όπου εξετάζονται ξανά οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των εξουσιών της προεδρίας.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Ωστόσο, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές.

Νέα επιχείρηση της αστυνομίας αναμένεται στο καμπ των διαδηλωτών τις επόμενες ώρες, ενώ έχει υπάρξει προειδοποίηση να απομακρυνθούν από το σημείο οι γυναίκες και τα παιδιά.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση έξω από το κοινοβούλιο

Τις πληροφορίες για τους νεκρούς διαδηλωτές έδωσε στους δημοσιογράφους ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

«Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Χτυπήθηκαν από σφαίρες», δήλωσε ο Μούσι.

Την πληροφορία για τους νεκρούς επιβεβαίωσε και μια βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Μπατκιβτσίνα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι.

Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν (εξαιτίας των τραυμάτων τους)».

Εξάλλου τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.

Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.

Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

Νωρίτερα σήμερα η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτίριό του που έχουν καταλάβει.

Αυτές είναι οι πρώτες συγκρούσεις που σημειώνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα από το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα αναμένεται να εξετάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα