Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Παθολογία / Ο δεκάλογος του υπερτασικού
Ο δεκάλογος του υπερτασικού thumbnail
Η υπέρταση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους. Σίγουρα όλοι παρακολουθούνται από γιατρό και ακολουθούν αγωγή. Πέρα όμως από αυτό καλό είναι να ακολουθούν και ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Ο δεκάλογος του υπερτασικού

Η υπέρταση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους. Σίγουρα όλοι παρακολουθούνται από γιατρό και ακολουθούν αγωγή. Πέρα όμως από αυτό καλό είναι να ακολουθούν και ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής. 
Γράφει η κ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος


1. Να μην καπνίζετε ενεργητικά ή παθητικά.
2. Να ελαττώσετε το αλάτι, όσο μπορείτε: Όχι βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίου, όχι κονσέρβες, όχι σάλτσες σόγιας ή κρεάτων, κύβους ζωμών κρέατος, έτοιμες σούπες, chips, crackers. Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα, δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 150mg νάτριο ανά μερίδα. Χρησιμοποιείστε αρωματικά φυτά όπως την ρίγανη, για να γίνουν πιο νόστιμα τα φαγητά.
3. Να ασκείστε ήπια.
4. Nα διατηρείτε φυσιολογικό βάρος.
5. Να τρώτε λιγότερο λίπος και αυτό να προέρχεται από το φρέσκο μη προτηγανισμένο ελαιόλαδο. Να μην καταναλώνετε, όσο είναι δυνατόν, βούτυρα, κρέμες γάλακτος, τυριά, αρνί, καρύδες, φοινικέλαιο, μαργαρίνες, υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Προτιμάτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, όπως τα αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γάλατα και γιαούρτια. Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
6. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο μερίδες ποτού την φορά, χαμηλής σχετικά περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις παραπάνω ποσότητες και μην καταναλώνετε ποτέ ποτά με περιεκτικότητα άνω του 10% σε οινόπνευμα.
7. Πείτε όχι στην υπερβολική κατανάλωση διεγερτικών όπως ο καφές και το τσάι.
8. Να μην αμελείτε την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον έχει κριθεί επιβαλλόμενη μετά από σοβαρή ιατρική μελέτη του οργανισμού σας, ακόμη και εάν δεν έχετε συμπτώματα.
9. Να μην αμελείτε την τήρηση των εξατομικευμένων ιατρικών οδηγιών, που διαμορφώνονται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση στο ιατρείο.
10. Nα μην αμελείτε την τακτική ιατρική προληπτική παθολογική εξέταση που στην περίπτωσή σας πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X