Έχει ίκτερο. Θα πάθει πνευματική καθυστέρηση; thumbnail

Πριν από λίγες ημέρες γέννησα το πρώτο μου παιδί. Τη δεύτερη ημέρα με ενημέρωσαν ότι το μωρό έχει ίκτερο. Φοβάμαι πάρα πολύ γιατί έχω ακούσει για την περίπτωση παιδιού που παρουσίασε ίκτερο και έπαθε πνευματική καθυστέρηση. Είναι αλήθεια; Τι μπορώ να κάνω για να προφυλάξω το παιδί μου;

Έχει ίκτερο. Θα πάθει πνευματική καθυστέρηση;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Πριν από λίγες ημέρες γέννησα το πρώτο μου παιδί. Τη δεύτερη ημέρα με ενημέρωσαν ότι το μωρό έχει ίκτερο. Φοβάμαι πάρα  πολύ  γιατί έχω ακούσει για την περίπτωση παιδιού που παρουσίασε ίκτερο και έπαθε πνευματική καθυστέρηση. Είναι αλήθεια; Τι μπορώ να κάνω για να προφυλάξω το παιδί μου;


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Ίκτερος είναι η κίτρινη χροιά στο δέρμα και στο άσπρο του ματιού που παρουσιάζουν πολλά μωρά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Ο ίκτερος οφείλεται στην αύξηση μέσα στο αίμα μιας ουσίας, η οποία λέγεται χολερυθρίνη.


Η χολερυθρίνη είναι μία χρωστική που σχηματίζεται στο σώμα μας φυσιολογικά κατά την καταστροφή των ερυθροκυττάρων του αίματος και κατά το μεταβολισμό της αιμοσφαιρίνης που αυτά περιέχουν. Ακριβώς επειδή τα νεογέννητα έχουν υψηλό αιματοκρίτη και μικρή διάρκεια ζωής των ερυθροκυττάρων τους καθώς και χαμηλό ρυθμό μεταβολισμού της χολερυθρίνης λόγω της ηπατικής ανωριμότητας, ένα σημαντικό ποσοστό νεογέννητων παρουσιάζει ίκτερο στις πρώτες ημέρες της ζωής, ενώ στα πρόωρα το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο.  Περισσότερα από το 50% των νεογέννητων παρουσιάζουν ίκτερο τις πρώτες μέρες τις ζωής τους.


Οι κυριότερες αιτίες πρώιμου παθολογικού νεογνικού ίκτερου όπως ενημερώνουν οι ειδικοί είναι:


1)Ίκτερος που εμπλέκεται με αφυδάτωση


2)Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή σηψαιμία


3)Αιμόλυση: μπορεί να πρόκειται για ανοσολογική, όπως συμβαίνει στην ασυμβατότητα Rhesus ή των ομάδων αίματος, ή να πρόκειται για ανωμαλία των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν υπάρχει έλλειψη του ενζύμου G6PD, ή να οφείλεται ακόμα και σε παθολογικό σχήμα των ερυθροκυττάρων όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη σφαιροκυττάρωση.


4)Εκσεσημασμένοι μώλωπες οπότε και τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται. Οι μώλωπες μπορεί να προκληθούν από τραύμα κατά τον τοκετό.


Τυπικά ο ίκτερος εμφανίζεται τη 2η με 3η ημέρα, μεγιστοποιείται την 4η με 5η και εξαφανίζεται ως τη 10η μέρα. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά του καλούμενου «φυσιολογικού ίκτερου». Το 20-50% των νεογέννητων παρουσιάζουν ίκτερο τις πρώτες μέρες τις ζωής τους.Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω κινεί υποψίες παθολογικής αιματολογίας.


Είναι ο ίκτερος επικίνδυνος και πότε;


Ο ίκτερος είναι συχνότατος στη νεογνική ηλικία, είναι ήπιος, υποχωρεί συνήθως χωρίς καμιά ιατρική βοήθεια και δεν δημιουργεί απολύτως κανένα πρόβλημα στο παιδί.


Ο ίκτερος δεν θεωρείται φυσιολογικός όταν  εμφανίζεται πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 24 ώρες ζωής και  επιμένει μετά την 7η με 10η μέρα


Όταν ο ίκτερος είναι έντονος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στο μωρό. Και αυτό διότι όταν η χολερυθρίνη αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι δυνατόν να περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο και να δημιουργήσει σοβαρότατη πάθηση που ονομάζεται πυρηνικός ίκτερος. Ο πυρηνικός ίκτερος προκαλεί σοβαρή διαταραχή στις κινήσεις του παιδιού, κώφωση κι όχι σπάνια πνευματική καθυστέρηση.


Για να παρουσιαστεί όμως πυρηνικός ίκτερος ή χολερυθρίνη πρέπει να ανεβεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (συνήθως πάνω απο 25 mg/dl). Σήμερα πλέον ο πυρηνικός ίκτερος έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί από τη χώρα μας καθώς:


* έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες του τοκετού και το νεογνό γεννιέται σήμερα χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία.


* το νεογνό σήμερα σιτίζεται πιο γρήγορα.


* έχει ενημερωθεί ο κόσμος και αποφεύγει να εκθέσει το νεογνό σε ορισμένες «τοξικές ουσίες» (π.χ. ναφθαλίνη) που μπορεί να προκαλέσουν έντονο ίκτερο.


* ο παιδίατρος έχει σήμερα δύο σπουδαία όπλα να πολεμήσει τον νεογνικό ίκτερο: την φωτοθεραπεία και την αφαιμαξομετάγγιση.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X