Πως η αρθρίτιδα επηρεάζει το σεξ thumbnail
Η αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο ζωής του ατόμου. Η εξασθένηση, ο πόνος κι ο περιορισμός της κίνησης ποικίλουν σε σοβαρότητα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και τον τύπο της αρθρίτιδας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για μια κατάσταση που δοκιμάζει τους μηχανισμούς προσαρμογής του ατόμου.

Πως η αρθρίτιδα επηρεάζει το σεξ

 


Η αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο ζωής του ατόμου. Η εξασθένηση, ο πόνος κι ο περιορισμός της κίνησης ποικίλουν σε σοβαρότητα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και τον τύπο της αρθρίτιδας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για μια κατάσταση που δοκιμάζει τους μηχανισμούς προσαρμογής του ατόμου.


Γράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Εξειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου www.andrologia.gr


 Ο ασθενής με αρθρίτιδα  προσπαθεί να αναγνωρίσει και να δεχτεί το σώμα του με τα ελλείμματα και τους περιορισμούς του. Χρειάζεται να δεχτεί τα νέα του όρια, να τροποποιήσει τις καθημερινές συνήθειες και απολαύσεις του, καθώς και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι κάποιες από αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν.


Αδιαφιλονίκητα, η αρθρίτιδα δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη σεξουαλική ζωή. Οι επώδυνες δυσκίνητες αρθρώσεις, η αλλαγή στο σώμα και τις αντοχές του, το συχνό αίσθημα κόπωσης, σίγουρα δεν προάγουν τη σεξουαλική επιθυμία. Σε περιόδους έξαρσης μάλιστα η σεξουαλική πράξη είναι πιθανό να συνιστά πιο πολύ βασανιστήριο για τους ασθενείς αυτούς, παρά πηγή απόλαυσης.


Αυτό δε σημαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση ότι η διάγνωση της αρθρίτιδας σημειώνει το τέλος της σεξουαλικής ζωής. Η σεξουαλικότητα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας και η έκφραση της μέσω της σεξουαλικής πράξης προάγει την φυσική και συναισθηματική ευεξία, ενισχύει το αυτοσυναίσθημα και την αυτοπεποίθηση μας και βοηθά στη διατήρηση του δεσμού οικειότητας που δυναμώνει την συντροφική μας σχέση.


Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο ασθενής με αρθρίτιδα να μην απογοητευτεί, αλλά να βρει το σθένος να νιώσει οικεία με το σώμα του και τα όρια του, έτσι ώστε να μπορέσει να νιώσει οικεία και με τον σεξουαλικό σύντροφο. Η καλή επικοινωνία, η υπομονή και η επινοητικότητα συνήθως αναδεικνύουν τρόπους με τους οποίους το άτομο μπορεί να χαρεί και πάλι την ερωτική του ζωή.


Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα σημεία που τα άτομα αυτά και οι σύντροφοι τους είναι καλό να γνωρίζουν ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στη νέα κατάσταση και να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή υγιής.


Πρώτα- πρώτα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο ασθενής είναι ξεκούραστος. Η σεξουαλική πράξη μετά από μια εξαντλητική ημέρα δεν είναι καλή ιδέα για ένα άτομο με αρθρίτιδα. Πολλές φορές  μάλιστα, είναι αρκετά αναζωογονητική για την σεξουαλική επιθυμία η επιλογή ενός άλλου μέρους του σπιτιού εκτός από τη κρεβατοκάμαρα. Για τα άτομα με αρθρίτιδα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συχνά τείνουν να συσχετίζουν έντονα το κρεβάτι τους με αίσθημα κόπωσης, δυσφορίας και πόνου.


Η επινοητικότητα που απαιτείται αναφέρεται στην ανεύρεση θέσεων και στάσεων κατά τη σεξουαλική πράξη που δεν επηρεάζονται από τον πόνο ή τον περιορισμό στην κινητικότητα. Για παράδειγμα η αρθρίτιδα στα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη σεξουαλική πράξη σε κάποιες συγκεκριμένες στάσεις. Εδώ είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να επιμείνει και να πειραματιστεί ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να απολαύσουν από την ερωτική πράξη και οι δύο.


Για το λόγο αυτό, η επικοινωνία των δύο συντρόφων είναι θεμελιώδης. Το βασικό εμπόδιο που συνήθως απαντάται εδώ, είναι η συστολή και η ντροπή των δύο συντρόφων  να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα αυτό. Συχνά οι ειδικοί στην περίπτωση αυτή τους ζητούν να γράψουν σημειώσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη σεξουαλική συνεύρεση, καθώς και με τα στοιχεία που τους ευχαριστούν και να τις ανταλλάξουν. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μη λεκτικοί τρόποι, με τα χέρια ή το βλέμμα, ώστε να προταθούν νέοι τρόποι απόλαυσης της σεξουαλικής πράξης. Ακόμα και στην περίπτωση που τα χέρια έχουν προσβληθεί από την αρθρίτιδα  και το άγγιγμα γίνεται δύσκολο, οι ειδικοί θεραπευτές προτείνουν τρόπους όπως το άγγιγμα με το πίσω μέρος του χεριού, ή με ένα μαλακό ύφασμα. Παράλληλα, η χρήση μαξιλαριών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη  των επώδυνων και δυσκίνητων αρθρώσεων, ενώ δε θα πρέπει να αποκλείονται τα ερωτικά βοηθήματα από το σεξουαλικό παιχνίδι.


Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάει κανείς ότι το ζητούμενο είναι η απόλαυση μέσα από ένα ερωτικό, σεξουαλικό παιχνίδι και όχι απλά η επίτευξη μιας συνουσίας ή ενός οργασμού. Η επιθυμία για σύνδεση και σωματοσυναισθηματική οικειότητα με το σύντροφο είναι αυτή που χρειάζεται  να διατηρηθεί ζωντανή.


Το σώμα μας είναι το βασικό όργανο της σεξουαλικότητας μας. Απολαμβάνουμε σεξουαλικά ακριβώς επειδή έχουμε ένα σώμα και κατά συνέπεια οι αλλαγές σε αυτό επηρεάζουν και τη σεξουαλική μας ζωή. Η σεξουαλικότητα μας, δηλαδή παρακολουθεί τη δική μας εξέλιξη. Ο τρόπος απόλαυσης ενός ατόμου μετά την αρθρίτιδα πιθανόν να αλλάξει ριζικά, όπως συμβαίνει άλλωστε και με την αύξηση της ηλικίας. Όλοι έχουμε ανάγκη από νέους τρόπους απόλαυσης της σεξουαλικής μας ζωής καθώς μεγαλώνουμε, είτε υπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα, είτε όχι.


Είναι σημαντικό λοιπόν να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και το σύντροφό μας, έτσι ώστε η εξερεύνηση των διαφορετικών προσεγγίσεων του ερωτικού παιχνιδιού να αποδώσει καρπούς.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X