Το άγχος για να κάνετε παιδί μπορεί να είναι αίτιο απιστίας! thumbnail
Ο καθορισμός της κατάλληλης χρονικής στιγμής, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι η πίεση που δέχεται ο άνδρας, για «επίδοση κατά παραγγελία» μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία και παράλληλα μπορεί να οδηγήσει ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών στη μοιχεία.

Το άγχος για να κάνετε παιδί μπορεί να είναι αίτιο απιστίας!

Ο καθορισμός της κατάλληλης χρονικής στιγμής, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι η πίεση που δέχεται ο άνδρας, για «επίδοση κατά παραγγελία» μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία και παράλληλα μπορεί να οδηγήσει ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών στη μοιχεία.


Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΟ προγραμματισμός της συνουσίας κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών του εμμηνορρυσιακού κύκλου μιας γυναίκας, είναι μια πρακτική που συστήνεται συχνά από τους ειδικούς κι έχει ευρεία εφαρμογή στα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Συχνή είναι μάλιστα και η χρήση των ειδικών προϊόντων που κυκλοφορούν για την πρόβλεψη της κατάλληλης χρονικής στιγμής για την σεξουαλική συνεύρεση. Ο αυστηρός αυτός χρονικός προσδιορισμός της σεξουαλικής πράξης όμως μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος.

Μια ομάδα ερευνητών , αποφάσισε να εξετάσει την επίδραση του στρεσογόνου αυτού παράγοντα στους άνδρες. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400 άνδρες που ακολουθούσαν με τη σύντροφό τους την πρακτική της προγραμματισμένης συνουσίας με σκοπό τη σύλληψη. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε ένα μεγάλο αριθμό εξετάσεων από Ουρολόγους/Ανδρολόγους και ειδικούς γονιμότητας . Η σεξουαλική τους συμπεριφορά συμπεριλαμβανομένης και οποιασδήποτε δυσλειτουργίας καταγράφηκε για τους επόμενους 6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς τους δεν είχε προηγούμενο ιστορικό στυτικής δυσλειτουργίας. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μετά από εξάμηνη έκθεση στο στρες που προκαλεί η προγραμματισμένη συνουσία με σκοπό τη σύλληψη, τουλάχιστον οι 4 στους 10 άνδρες υπέφεραν από στυτική δυσλειτουργία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σεξουαλική πράξη την προσδιορισμένη χρονική στιγμή. Παράλληλα, η αυστηρότητα του προγραμματισμού της σεξουαλικής συνεύρεσης, ώθησε έναν στους 10 άνδρες(10%) σε εξωσυζυγική σχέση.

Μετά τη δημοσίευση της μελέτης σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι συγγραφείς επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι οι ιατροί να αναγνωρίζουν την πιθανότητα των αρνητικών επιπτώσεων της προγραμματισμένης συνουσίας στον άνδρα. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες πρέπει να είναι ενήμεροι για τις αυξημένες πιθανότητες αυτής της πρακτικής να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και σε εξωσυζυγικό σεξ.

Οι ερευνητές λοιπόν, πιστεύουν πως το στρες που προκύπτει από τον προγραμματισμό της σεξουαλικής πράξης μπορεί να ευθύνεται για τα κύρια ευρήματα της μελέτης. Εξηγούν πως τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της libido στον άνδρα. Προηγούμενη μελέτη μάλιστα έχει αναδείξει τη συσχέτιση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Η παρούσα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τόσο τη θεώρηση της κοινής γνώμης περί των καταστροφικών επιπτώσεων του άγχους και του στρες στη σεξουαλική λειτουργία, όσο και την ισχύ των προηγούμενων ευρημάτων. Ιδιαίτερης σημασίας εύρημα ήταν η αύξηση των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας και εξωσυζυγικών σχέσεων, ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των προγραμματισμένων σεξουαλικών επαφών. Οι ερευνητές μάλιστα συνιστούν στα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να δοκιμάσουν τη μέθοδο της προγραμματισμένης συνουσίας για τρεις συνεχόμενους μήνες κι έπειτα να κάνουν ένα διάλειμμα λίγων μηνών. 

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη γονιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Dr Simon Fischel χαρακτήρισε τα ευρήματα της μελέτης ως σημαντικά, διότι υπογραμμίζουν την περαιτέρω κοινωνική και ψυχολογική επίδραση της υπογονιμότητας και της θεραπεία της. Τόνισε μάλιστα ότι το στρες επηρεάζει και τους δύο συντρόφους, ενώ ο τρόπος που το διαχειρίζονται μπορεί να έχει περεταίρω επιπτώσεις τόσο στη φυσιολογία του καθενός, όσο και στη μεταξύ τους σχέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σχόλιο του Dr Mike Wyllie, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που ανακάλυψε και ανέπτυξε το Viagra. Επισήμανε λοιπόν πως κατά το σχεδιασμό των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στα οποία στοχεύουν οι φαρμακοβιομηχανίες είναι, η δράση του φαρμάκου να μη θέτει σε κίνδυνο τον αυθόρμητο χαρακτήρα της σεξουαλικής πράξης. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ακριβώς τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν όταν η σεξουαλική πράξη προγραμματιστεί, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία των δύο συντρόφων.

Πηγή : independent

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X