HPV.  Υπεύθυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και αποβολές thumbnail
Tα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV αναφέρθηκαν στη διάρκεια της 6ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, HPV, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο HPV ενοχοποιείται για μια σειρά απο μορφές καρκίνου, τραχήλου της μήτρας,λάρυγγα, φάρυγγα, κόλπου, πέους κ.α

HPV. Υπεύθυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και αποβολές

Tα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV αναφέρθηκαν στη διάρκεια της 6ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, HPV, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο HPV ενοχοποιείται για μια σειρά απο μορφές καρκίνου, τραχήλου της μήτρας,λάρυγγα, φάρυγγα, κόλπου, πέους κ.α


Πρόσφατη έρευνα τον συνδέει και με τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, που έγινε σε 2400 γυναικών, εκείνες που ήταν φορείς τόσο των ογκογόνων όσο και των μη ογκογόνων τύπων του ιού παρουσίασαν αντίστοιχα 2,6 και 2,8 φορές περισσότερα θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι φορείς.


Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλειος Σκέμπερης, "από τη μελέτη βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν τους μη ογκογόνους τύπους του ιού που δημιουργούν κονδυλώματα (καλοήθεις όγκοι) παρουσίασαν 2,6 φορές περισσότερα θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάματα. Οι γυναίκες που είχαν τους τύπους του ιού που συνδέονται με τον καρκίνο (ογκογόνους) παρουσίασαν 2,8 φορές περισσότερα καρδιαγγειακά θανατηφόρα επεισόδια. Στον οργανισμό εκτός των άλλων γονιδίων υπάρχουν δύο γονίδια, το p53 και το γονίδιο του ρετινοβλαστώματος (Rb), που έχουν ως αποστολή τη διαχείριση της λειτουργίας της αθηροσκλήρυνσης. Όταν τα δύο γονίδια απουσιάζουν ή από κάποιο αίτιο αδρανοποιούνται, τότε προάγεται η αθηροσκλήρυνση.


 Τόσο από πειραματικές μελέτες σε ποντίκια όσο και από μελέτες σε ανθρώπους βρέθηκε ότι ο HPV αδρανοποιεί τα δύο αυτά γονίδια, με αποτέλεσμα την προαγωγή της αθηροσκλήρυνσης και την εκδήλωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).


Με τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, πιστεύεται ότι δεν θα αδρανοποιούνται τα δύο γονίδια, θα αναστέλλεται ο μηχανισμός της αθηροσκλήρυνσης και θα μειωθούν τα καρδιαγγειακά συμβάματα αυτής της αιτιολογίας" ανέφερε ο κ. Σκεμπέρης.


 Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής- γυναικολογίας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, Γεώργιος Αντωνάκης αναφέρθησε στη σχέση του HPV με την υπογονιμότητα.


 "Ο HPV είναι παρών σε αρκετά μεγάλη συχνότητα στο σπέρμα ανδρών, τόσο με προδιαθεσικούς παράγοντες HPV λοίμωξης (πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, μη χρήση προφυλακτικού), όσο και σε ασυμπτωματικούς υπογόνιμους άνδρες. Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η HPV λοίμωξη στο σπέρμα οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος και κατά συνέπεια σε πιθανή ανδρική υπογονιμότητα. Το αποδεικνύουν περισσότερες από 10 μελέτες που έγιναν από το 2000 μέχρι σήμερα από την ομάδα του πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι τα μολυσμένα από τον ιό σπερματοζωάρια γονιμοποιούν στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) το ωάριο και μεταφέρουν στο έμβρυο το γονιδιακό υλικό του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης και την αυξημένη συχνότητα αποβολών σ' αυτά τα ζευγάρια. Ο μηχανισμός εξαιτίας του οποίου συμβαίνουν οι αποβολές και οι αποτυχίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι κοινός με τον μηχανισμό μη περιορισμού της λοίμωξης από τον HPV ιό στη γυναίκα" τόνισε ο κ. Αντωνάκης.


 Πρόσφατες διεθνείς δημοσιεύσεις συσχέτισαν την παρουσία του ιού HPV με αποβολές, πρόωρη ρήξη υμένων, πρόωρο τοκετό, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης και προεκλαμψία. Ο πιθανολογούμενος μηχανισμός αποδίδεται στη μόλυνση του τροφοβλαστικού κυττάρου (κύτταρο από το οποίο αναπτύσσεται ο πλακούντας) με τον ιό HPV και κατά συνέπεια τη διαταραχή της πλακουντοποίησης, που έχει συσχετιστεί με την παραπάνω αναφερθείσα παθολογία της κύησης.


 "Αυτό επιβεβαιώνεται από την παθολογανατομική μελέτη που έγινε σε 2800 πλακούντες στην Αμερική από 38 κέντρα και βρέθηκαν βλάβες που αποδόθηκαν στην παρουσία της HPV-μόλυνσης και είναι διαφορετικές από αυτές που προκαλούνται εξαιτίας της χοριοαμνιονίτιδας (φλεγμονή των υμένων του εμβρύου). Μελέτες, με διαφορετική συχνότητα εμφάνισης του ιού HPV στην κύηση, συσχέτισαν σε στατιστικό επίπεδο (επιδημιολογικά δεδομένα) την παρουσία του με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας, σε σύγκριση με γυναίκες, που δεν ήταν φορείς του ιού. Άρα, οι γυναίκες που δεν είναι φορείς του ιού θα εμφανίσουν σε μικρότερα ποσοστά αυτές τις επιπλοκές" ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής- γυναικολογίας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας Αλέξανδρος Δαπόντε, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "HPV-Λοίμωξη στη μαιευτική".


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X